Keresés
Close this search box.
Keresés

Biztos, hogy aranyér?

Aranyér kezelése Az év Betegbarát szolgáltatója díjas Aranyér Központjainkban.
Barátságos környezet, kíméletes vizsgálat, egyénre szabott kezelés, megelőzés.

Az aranyér gyógyítása, a belső aranyér műtét nélküli kezelése manapság már jól bevált módszereken alapul. Ezek sokkal kevésbé kellemetlen mellékhatásokkal járnak, mint az aranyér műtétje. Ráadásul ezek az aranyér kezelések legtöbbször a mindennapi életvitelünkbe nagyobb áldozat nélkül beilleszthetőek.

Biztos, hogy aranyér okozza aranyér panaszát?

Az aranyér tüneténeknek tulajdonított panaszokat -mint a fájdalom, a vérzés, a viszketés, szorulás- leggyakrabban más végbélbetegség okozza, mint pl. a végbélrepedés és a különböző gyulladások, fertőzések. Ilyenkor az esetleg valóban meglévő aranyér gyógyítása -akár gyógyszeresen, akár sebészileg- az aranyérre fogott panaszokat nem csak hogy nem szünteti meg, de sokszor még fokozza is! Emiatt mondják sokan, hogy az aranyér  a kezelés után rosszabb lesz. Sokszor csak a panaszt okozó betegség egyénre szabott kezelésével és nem az aranyér műtéttel teljes gyógyulás érhető el. Ezért is fontos a teljes proktológiai szakvizsgálat alatt az “aranyér” probléma okának pontos, szakszerű felderítése.

Az aranyér

Az aranyér, az aranyérbetegség a végbélben, annak tökéletes zárásáért felelős – a belső aranyér párnákban normálisan is megtalálható – visszér-fonatok kóros mértékű kitágulását, megnyúlását jelenti.

Az aranyér kialakulása, elhelyezkedése több típusba sorolható, a különböző típusú aranyerek kezelésének lehetőségei is alapvetően mások.

Aranyér kialakulása, aranyér tünetei

Az aranyér kialakulhat örökletes tényezők (veleszületett kötőszöveti gyengeség), ülő, mozgásszegény életmód, túlzott székletvisszatartás, székelési inger elnyomásakor létrejövő szorulás, székrekedés, hasmenés miatti kemény vagy gyakori híg széklet, rost- és folyadékszegény étrend miatt, de túlsúly, terhesség, betegségek, úgymint májbetegség, a végbélgyulladás és –daganat (rák) is elősegítheti az aranyér kialakulását.

Az aranyér kialakulásához vezető tényezőket jórészt mellőzhetjük az életünkből. Olvassa el az Aranyér Titkokat, Dr. Bánfalvi Péter aranyér specialista tanácsait, hogy könnyedén könnyítsen!

Az aranyér okozta panaszok életvitelünket alattomosan, de akár folyamatosan ronthatják, lelkileg is aranyér beteggé tehetnek minket, mindennapi életünk kerékkötőjévé válhatnak. Szerintem nem érdemes ezt megvárni.

Az aranyér igen gyakran kialakul a terhesség, szülés alatt fellépő szorulás vagy fokozott alhasi vérbőség, -vérnyomás miatt. Mivel a kezelések, a gyógyszerelés, a műtéti beavatkozások megválasztását ilyenkor mind az anya, mind a baba, mind a szoptatás, mind a szülés szemszögéből figyelembe kell venni, speciális kezelési módszerek javasoltak.

Néha előfordul,hogy a tervesség, szülés alatt kialakult aranyér a hüvelyi szülést is veszélyesebbé teheti, nagy körültekintéssel kell elbírálni a császármetszés lehetőségét is. Erre, szerencsére, ritkán kerül sor az aranyér miatt.

Várandósoknak, kismamáknak szóló, máshol nem elérhető tanácsok aranyér ellen »

Az aranyér kitágulása miatt elődomborodás, nyákos, nyálkás székletet okozó váladékozás, viszketés, gyulladás, az aranyér falának elvékonyodásával, megpattanásával az aranyér belsejében lévő nyomás időszakos emelkedésekor vérzés, véres széklet alakulhat ki, de aranyér okozta fájdalom a köztudattal ellentétben elég ritkán fordul elő. Az aranyér előrehaladottabb állapotban a végbélbe kiszorulva akár ki is záródhat, majd kifekélyesedhet, vagy gyulladás, fertőzés hatására polipszerű növedékek jelenhetnek meg rajta.

Persze, ahogy fejtebb olvasta: nem is olyan biztos, hogy aranyér okozza panaszát, ahogy erről Dr. Bánfalvi Péter Aranyér Blogjában is olvashat. »

Ez egy kicsit más.

külső aranyér a végbélnyílás szélén, kívül lévő, már a bőr alatt kialakult visszér-fonat kitágulása. A külső aranyérben gyakrabban képződik vérrög, mely hirtelen kialakuló, de állandó nyomó jellegű fájdalommal, kitüremkedéssel általában nagy riadalmat kelt. Leggyakrabban a vérrög felszívódásával az aranyér eltűnik, de ritkábban ki is repedhet, vérző, végstádiumú belső aranyér képzetét keltheti. Maradványaként sokszor bőr”aranyér”, -nyúlvány marad hátra, mely a későbbiekben akár újból berögösödhet, de enélkül is többeknél esztétikai, higiéniai problémát okoz.

A külső, rögösödött aranyérről olvashat Dr. Bánfalvi Péter Aranyér Blogján is. »

Milyen teendőink vannak az aranyérrel kapcsolatban?

Az aranyér okozta panaszokat és az aranyér betegség kialakulását megelőzheti, késleltetheti, az aranyér elleni kezelésnek is része lehet a növényi rostban, folyadékban gazdag diéta (zöldség-, gyümölcs-, müzli- és korpafélék), mely laza, lágy székletet okoz, a rendszeres testmozgás (dinamikus sportok), a túlsúly csökkentése, az alkohol és csípős ételek fogyasztásának elhagyása, egészséges székelési szokások kialakítása. 

Önámítás azt gondolni, hogy a panaszok kialakulásához vezető életmód folytatásával egyszer csak jobb életviteli eredményt érhető el.Változtatni viszont nem egyszerű, nem is könnyű. Proktológiai rendelésünkön leggyakrabban tudunk abban segíteni, hogy megtaláljuk a vállalható módon változtatható, rossz szokásokat. Ezeket az akár apró változtatásokat a mindennapi életébe beépítve sokszor forradalmi pozitív változás állhat be életvitelében. Érdemes mielőbb elkezdenie!

Még több gyakorlati tanácsot, aranyat érő Aranyér Titkokat szeretne? Kattintson ide! »

A végbélbetegségek öngyógyításának alapvető problematikája, hogy bármilyen végbélbetegséget, végbélpanaszt aranyérnek gondolunk annak ellenére, hogy azt többféle szerv (aranyér, záróizom, nyálkahártya, bőr, mirigyek, stb.) sokféle, akár egyszerre meglévő problémája (gyulladás, feszülés, gyengeség, daganat, stb.) okozhatja. A köznyelv, a közvélekedés sem segít sokat abban, hogy kifejezzük, megértessük problémáinkat.

Hajlamosak vagyunk mások javaslatára a nekik vagy akár csak hallomásból sikeresnek ítélt bármilyen gyógyszert, módszert kipróbálni a siker reményében anélkül, hogy valódi problémánkkal egyáltalán tisztába lehetnénk.

Az aranyérre való gyógyszereknek ezek miatt azt a lehetetlen igényt kell kielégíteniük, hogy mindezekre (akár ellentétes, bármilyen problémára) egyszerre, érezhető javulást, gyógyírt nyújtsanak. Ezért a gyógyszergyártók általában a “semmit sem ártani és mindenből mindenre egy keveset” elvei alapján keverik ki, legtöbbször csak a panaszokat csökkentő “csodaszereiket”.

Hogy egy picit rendet tegyünk, összeszedtük a hatóanyag fajtákat, gyógyszereket és mindazon problémákat, panaszokat, melyek ezekkel sikeresen kezelhetők.

Az aranyérre való krémekről, kúpokról, gyógyszerekről szóló cikkeket ide kattintva olvashatja! »

Aranyér kezelése, gyógyítása

Érdemes azt figyelembe venni, hogy az aranyér és más végbélbetegségek (végbélrepedés, fertőzések, bőrelváltozások) sokszor egyszerre, egymás mellett vagy miatt alakulnak ki, így a panaszokat általában kevert betegségek okozzák. Emiatt a megfelelő eredmény eléréséhez gyakran egymás után vagy egyszerre több végbélbetegség kezelése szükséges.

A vizsgálatok során gyakran azt találjuk, hogy a rekesz-, has-, kismedencei és záróizmok nem megfelelő együttműködése miatt az alhasi, kismedencei nyomás akár székeléskor, akár már a levegő nem helyes vételekor nagyban fokozódik, amely hosszú távon az aranyerek kialakulásához vezet. Ilyenkor csak kivételes, nagy fokú panaszokat okozó aranyerek esetében érdemes rögtön az aranyereket gyógyítani, hiszen az aranyerek közvetlen kezelése további zavart okozhat az izmot összehangolt működésében, így a kiváltó ok megszüntetése nélkül, akár erősödésével az aranyeres panaszok előbb-utóbb visszatérnek, de akár fokozódhatnak is. Mindezekért gyanú esetén először érdemes a kiváltó okokat kivizsgálni és megszüntetni a kismedencei biofeedback asszisztált vizsgálat segítségével, mely során az érintett izmok feszülésének párhuzamos nyomás és elektromos vizsgálata rámutat a biofeedback kezelés szükségességére. További információt a biofeedback asszisztált kismedencei tréningről itt olvashat »

Gyűrűzés, lézer, vágás, varrás, melyiket válasszam?

Gyakorlatilag nincs két egyforma helyzet. Az ideális előkészület, kezelés és utógondozás nagyban függ nem csak az aranyerek fajtájától, de egyéb más problémától, élethelyzettől, életviteltől, elvárástól, lehetőségektől is. Aranyér egyénre szabott gyógyítása, aranyér komplex kezelése, ahogy mi csináljuk »