Aranyér tünetei, aranyér vérzése, fájdalmas aranyér

Szakértő segítség aranyeres panaszok esetén

De biztos, hogy aranyér okozza a panaszait?

Mi az az aranyér? Tényleg nem betegség?

Az aranyér, az aranyérbetegség a végbélben annak tökéletes zárásáért felelős a belső aranyér párnákban normálisan is megtalálható visszér-fonatok kóros mértékű kitágulásátmegnyúlását jelenti.

Az aranyér kialakulása, elhelyezkedése több típusba sorolható, a különböző típusú aranyerek kezelésének lehetőségei is alapvetően mások.

Nem biztos, hogy aranyér okozza aranyér panaszát!

Az aranyér tüneténeknek tulajdonított panaszokat -mint a fájdalom, a vérzés, a viszketés, szorulás- leggyakrabban nem csak maga az aranyér, hanem más végbélbetegség is okozza. Ilyenkor az esetleg valóban meglévő aranyér gyógyítása -akár gyógyszeresen, akár sebészileg- az aranyérre fogott panaszokat önmagában nem csak hogy nem szünteti meg, de sokszor még fokozza is! Emiatt mondják sokan, hogy az aranyér  a kezelés után rosszabb lesz. Sokszor csak a panaszt okozó betegség figyelembevétele, és mindezek összetett, egyénre szabott kezelésével hosszú távú és teljes gyógyulás érhető el. Azaz hosszó távú eredmény úgy érhető el, ha nem (csak) az aranyeret, hanem az aranyeret kiváltó betegségeket gyógyítjuk. Ezért is fontos a teljes proktológiai szakvizsgálat alatt az “aranyér” panaszok okának pontos, szakszerű felderítése.

Az aranyér tünetei

A belső aranyér tünetei

A végbélben beljebb lévő aranyereket nem bőr, hanem (bél)nyálkahártya fedi. Eleinte még csak megduzzadnak, de a későbbiekben a székelés alkalmával a nyomás hatására egyre kijjebb csúsznak, végül a végbélnyílásban is megjelennek, majd később kint is maradnak.

A belső aranyér kitágulása miatt elődomborodás, nyákos, nyálkás székletet okozó váladékozás, viszketés, gyulladás, az aranyér falának elvékonyodásával, megpattanásával az aranyér belsejében lévő nyomás időszakos emelkedésekor vérzés, véres széklet alakulhat ki, de belső aranyér okozta fájdalom a köztudattal ellentétben elég ritkán, szinte csak az aranyér kizáródásakor fordul elő.
A belső aranyér kizáródás, állandó előesés nélkül ekkor még műtét nélkül kezelhető.

Az aranyér előrehaladottabb állapotban a végbélbe kiszorulva akár ki is záródhat, majd kifekélyesedhet, vagy gyulladás, fertőzés hatására akár polipszerű növedékek jelenhetnek meg rajta.
Ezekben az előrehaladott esetekben általában már csak műtéti megoldással lehet megszüntetni a panaszokat. Nem érdemes ezt megvárni, érdemes mielőbb kivizsgáltatnia, hogy ha kell, minél kisebb beavatkozással múljon el.

A belső aranyeret a panaszok alapján gyakran összekeverik végbélrepedéssel (itt leginkább fájdalom, nehéz székelés van a vérzésen és csomón kívül), előeső végbélpolippal (ez nyomásra könnyen visszaugrik), végbélgyulladással.

A külső aranyér tünetei

A külső a belső aranyérhez képest egy kicsit más.

külső aranyér a végbélnyílás szélén, kívül lévő, már a bőrrel fedetten kialakult visszér-fonat kitágulása. Nyomásra akár diónyira is megduzzadhat, ilyenkor fájhat, de a nyomás megszűntével a duzzanat is hamar csökken, akár teljesen el is múlik.

Rögös, trombotizált aranyér

A külső aranyérben gyakrabban képződik bevérzés, vérrög, trombus, mely hirtelen kialakuló, de állandó nyomó jellegű fájdalommal, kitüremkedéssel általában nagy riadalmat kelt. Leggyakrabban a vérömleny felszívódásával az aranyér picit viszketve eltűnik, de ritkábban a bőr ki is repedhet, vérző, végstádiumú belső aranyér képzetét keltheti. Maradványaként sokszor bőr”aranyér”, egy bőrnyúlvány marad hátra, mely a későbbiekben akár újból berögösödhet, de enélkül is többeknél esztétikai, higiéniai problémát okoz.

Gyakran tévesztik össze akár tályoggal (mely fokozódóan kialakuló lüktető fájdalommal, gyulladással jár), végbélrepedéssel (székeléskor és utána fájdalommal, vérzéssel), akár végbélpolippal, szemölcsökkel, de végstádiumú belső aranyérrel is.

Más betegségek kizárására érdemes kivizsgáltatnia, amennyiben aranyeres panaszai vannak. Ha szükséges, a mielőbbi kelezés kíméletesebb beavatkozással is megoldható.

Az aranyér vérzése

A belső aranyér a székeléskor kialakuló nyomás hatására kipukkad, ami nem csak a papíron hagy véres foltot, de priccelve még az öblítővizet is pirosra festheti. Amennyiben még vissza tud húzódni, a vérzés székelést követően hamar megáll. Ha viszont már állandóan előesik, addigra gyakorivá, állandóvá válik a véres, nyákos, irritálóan bűzös maszatolás. Az előbbi még műtét nélkül kezelhető, az utóbbi meg akár a végbélrák tüneteit is elfedheti. Ezért mindenképpen érdemes kivizsgáltatnia, és kezeltetni a vérzés okát fennálló aranyér esetén.

A bőrrel fedett külső aranyér általában gyulladás, vagy más, a mélyben megbúvó probléma esetén vérzik, ami kezelés nélkül sok esetben maradandóan nem szűnik, gyakran visszatér, egyéb tünetekkel (viszketés, váladékozás) jár. Kivizsgálása szükséges.

Rögösödött, trombotizált aranyér bőre sokszor reped meg a feszülő vérömleny felett. Ilyenkor akár hirtelen, előjel nélkül öntheti el a vér, ami legtöbbször csak a vérömleny kiürüléséig tart, kivérzéssel nem jár. Általában az egyre inkább feltisztuló váladék napok alatt elmúlik, viszont a bevérzés gyakran visszatér. Ezért, ha nem is sürgősen, de többedik alkalom után mindenképpen javasolt a kivizsgálás.

Fájdalmas aranyér

A frissen bevérzett, trombotizált aranyéren kívül legtöbbször maga az aranyér nem okoz fájdalmat. A fájdalom hátterében ilyenkor általában az aranyér mellett meglévő más betegség, leginkább végbélrepedés, gyulladás áll. Ezek a betegségek viszont már önmagukban is az aranyér érzetét kelthetik, ezért rendszeres, állandó, visszatérő fájdalom esetén a probléma kivizsgálása javasolt.

Mit tegyen, hogy ne kelljen tétlenül tűrnie az életvitelt rontó állapot meglétét, visszatérő rosszabbodását?

Az aranyér okozta panaszokmaguktól” általában fokozatosan romlanak. Érdemes ezért panasz esetén mielőbb foglalkoznunk a problémával, mert a kiváltó betegségek gyógyulásával a panaszok is mihamarabb, könnyebben rendeződhetnek.

Foglaljon időpontot kivizsgálásra szakértőinkhez mielőbb!

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

intézet vezető proktológus, aranyér szakértő

Sok év speciális tapasztalat, többszörösen is Az Év Magánrendelője díj nyertese

Csapatunkkal hiszünk abban, hogy a jelen panasz mellett a háttérben meghúzódó alapprobléma felkutatása és együttes kezelése hatására kisebb megterheléssel nagyobb, rövid és hosszútávú panaszmentességet érünk el. 2006 óta veszek részt magán proktológiai ellátásban, szolgáltatásainkat, eszközeinket, rendelőinket, és tudásunkat azóta is folyamatosan fejlesztjük. Ezeket mind a szakmai zsűri és mind elégedett pácienseink is Az Év Magánrendelője díjjal jutalmazták. Helyes szokások kialakítását segítő tanácsainkat, oktató anyagainkat ezidáig is már több tízezer ember olvasta.

Aranyér Központunk 2014-ben az Év Magánrendelője verseny szakmai, 2017-ben a közönségdíját nyerte el.

Kövessen Facebook-on is!

🟦Március a vastagbéldaganat megelőzésének nemzetközi hónapja!🟦A téma legnagyobb sztárok szerint is kiemelten fontos, nemrég például nagy visszhangot keltett Ryan Reynolds figyelemfelhívó akciója: kamerák előtt esett át élete első vastagbéltükrözésén. A színész azért vállalta a nyilvánosságot, hogy életeket mentsen, és megmutatta, hogy a vizsgálat egyáltalán nem olyan kellemetlen, mint ahogy azt az emberek általában elképzelik. ... Olvasson tovább-->>See Less
Megtekintés Facebook-on

ARANYÉR KÖZPONTJAINK CÍME, TELEFONSZÁMA:

Célunk, hogy a hatékony vizsgálatot, kezeléseket Ön lehetőleg akár a munkahelyről is szívesen elugorva, mint egy megszokott ügyintézést, a mindennapi életvitelt folytatva meg tudja oldani, és utána a napi rutint egy baráti mosollyal, jó hangulatban, traumák elszenvedése nélkül folytassa.

Telefonos bejelentkezés munkanapokon 9-18 óráig:

+3630-868-0244

Szeretettel várjuk Aranyér Központunkban Budapesten és Székesfehérváron!

Budapesti proktológia

Budapesti Aranyér Központunk címe:

1024 Budapest, Lövőház utca 24.
félemelet 5. (8-as kapucsengő)

Székesfehérvári proktológia

Székesfehérvári Aranyér Központunk címe:

8000 Székesfehérvár, Kertalja utca 11/A.

Egészségpénztárak

A konzultációs díj fizetése rendelésünkön készpénzzel vagy bankkártyával történhet. Az önkéntes egészségpénztár a kért számla ellenében a díj összegét a páciensnek a későbbiekben utalja vissza. (Közvetlenül egészségpénztári kártyákkal való fizetés nem lehetséges.)

Központunk jelenleg a következő önkéntes egészségpénztárakkal (Ep.) kötött szerződést:

ADVANCE MEDICAL, Allianz Hungária Ep., Danubius Ep., Életút Ep., Generali Ep., Herendi Ep., IZYS Önsegélyező Pénztár, Medicina Ep., MKB Ep., OTP Ep., Patika Ep., Postás Ep., Prémium (AXA) Ep., Questor Ep., Tempo Ep., Vasutas Ep., Vitamin Ep.

Küldetésünk, hogy könnyebbé tegyük az Ön életét végbélproblémáinak megelőzésével és meggyógyításával.

Hisszük, hogy minden embernek alapvető joga, hogy egészségesen, egészségügyi problémáktól mentesen, szabadon élhesse életét, és Egészségügyi Központunknak minden hiteles módon segítenie kell őt abban, hogy ezt el is érhesse.