Keresés
Close this search box.
Keresés

Aranyér tünetei, aranyér vérzése, fájdalmas aranyér

Szakértő segítség aranyeres panaszok esetén De biztos, hogy aranyér okozza a panaszait?

Mi az az aranyér? Tényleg nem betegség?

Az aranyér, az aranyérbetegség a végbélben annak tökéletes zárásáért felelős a belső aranyér párnákban normálisan is megtalálható visszér-fonatok kóros mértékű kitágulásátmegnyúlását jelenti.

Az aranyér kialakulása, elhelyezkedése több típusba sorolható, a különböző típusú aranyerek kezelésének lehetőségei is alapvetően mások.

Nem biztos, hogy aranyér okozza aranyér panaszát!

Az aranyér tüneténeknek tulajdonított panaszokat -mint a fájdalom, a vérzés, a viszketés, szorulás- leggyakrabban nem csak maga az aranyér, hanem más végbélbetegség is okozza. Ilyenkor az esetleg valóban meglévő aranyér gyógyítása -akár gyógyszeresen, akár sebészileg- az aranyérre fogott panaszokat önmagában nem csak hogy nem szünteti meg, de sokszor még fokozza is! Emiatt mondják sokan, hogy az aranyér  a kezelés után rosszabb lesz. Sokszor csak a panaszt okozó betegség figyelembevétele, és mindezek összetett, egyénre szabott kezelésével hosszú távú és teljes gyógyulás érhető el. Azaz hosszó távú eredmény úgy érhető el, ha nem (csak) az aranyeret, hanem az aranyeret kiváltó betegségeket gyógyítjuk. Ezért is fontos a teljes proktológiai szakvizsgálat alatt az “aranyér” panaszok okának pontos, szakszerű felderítése.

Az aranyér tünetei

A belső aranyér tünetei

A végbélben beljebb lévő aranyereket nem bőr, hanem (bél)nyálkahártya fedi. Eleinte még csak megduzzadnak, de a későbbiekben a székelés alkalmával a nyomás hatására egyre kijjebb csúsznak, végül a végbélnyílásban is megjelennek, majd később kint is maradnak.

A belső aranyér kitágulása miatt elődomborodás, nyákos, nyálkás székletet okozó váladékozás, viszketés, gyulladás, az aranyér falának elvékonyodásával, megpattanásával az aranyér belsejében lévő nyomás időszakos emelkedésekor vérzés, véres széklet alakulhat ki, de belső aranyér okozta fájdalom a köztudattal ellentétben elég ritkán, szinte csak az aranyér kizáródásakor fordul elő.
A belső aranyér kizáródás, állandó előesés nélkül ekkor még műtét nélkül kezelhető.

Az aranyér előrehaladottabb állapotban a végbélbe kiszorulva akár ki is záródhat, majd kifekélyesedhet, vagy gyulladás, fertőzés hatására akár polipszerű növedékek jelenhetnek meg rajta.
Ezekben az előrehaladott esetekben általában már csak műtéti megoldással lehet megszüntetni a panaszokat. Nem érdemes ezt megvárni, érdemes mielőbb kivizsgáltatnia, hogy ha kell, minél kisebb beavatkozással múljon el.

A belső aranyeret a panaszok alapján gyakran összekeverik végbélrepedéssel (itt leginkább fájdalom, nehéz székelés van a vérzésen és csomón kívül), előeső végbélpolippal (ez nyomásra könnyen visszaugrik), végbélgyulladással.

A külső aranyér tünetei

A külső a belső aranyérhez képest egy kicsit más.

külső aranyér a végbélnyílás szélén, kívül lévő, már a bőrrel fedetten kialakult visszér-fonat kitágulása. Nyomásra akár diónyira is megduzzadhat, ilyenkor fájhat, de a nyomás megszűntével a duzzanat is hamar csökken, akár teljesen el is múlik.

Rögös, trombotizált aranyér

A külső aranyérben gyakrabban képződik bevérzés, vérrög, trombus, mely hirtelen kialakuló, de állandó nyomó jellegű fájdalommal, kitüremkedéssel általában nagy riadalmat kelt. Leggyakrabban a vérömleny felszívódásával az aranyér picit viszketve eltűnik, de ritkábban a bőr ki is repedhet, vérző, végstádiumú belső aranyér képzetét keltheti. Maradványaként sokszor bőr”aranyér”, egy bőrnyúlvány marad hátra, mely a későbbiekben akár újból berögösödhet, de enélkül is többeknél esztétikai, higiéniai problémát okoz.

Gyakran tévesztik össze akár tályoggal (mely fokozódóan kialakuló lüktető fájdalommal, gyulladással jár), végbélrepedéssel (székeléskor és utána fájdalommal, vérzéssel), akár végbélpolippal, szemölcsökkel, de végstádiumú belső aranyérrel is.

Más betegségek kizárására érdemes kivizsgáltatnia, amennyiben aranyeres panaszai vannak. Ha szükséges, a mielőbbi kelezés kíméletesebb beavatkozással is megoldható.

Az aranyér vérzése

belső aranyér a székeléskor kialakuló nyomás hatására kipukkad, ami nem csak a papíron hagy véres foltot, de priccelve még az öblítővizet is pirosra festheti. Amennyiben még vissza tud húzódni, a vérzés székelést követően hamar megáll. Ha viszont már állandóan előesik, addigra gyakorivá, állandóvá válik a véres, nyákos, irritálóan bűzös maszatolás. Az előbbi még műtét nélkül kezelhető, az utóbbi meg akár a végbélrák tüneteit is elfedheti. Ezért mindenképpen érdemes kivizsgáltatnia, és kezeltetni a vérzés okát fennálló aranyér esetén.

A bőrrel fedett külső aranyér általában gyulladás, vagy más, a mélyben megbúvó probléma esetén vérzik, ami kezelés nélkül sok esetben maradandóan nem szűnik, gyakran visszatér, egyéb tünetekkel (viszketés, váladékozás) jár. Kivizsgálása szükséges.

Rögösödött, trombotizált aranyér bőre sokszor reped meg a feszülő vérömleny felett. Ilyenkor akár hirtelen, előjel nélkül öntheti el a vér, ami legtöbbször csak a vérömleny kiürüléséig tart, kivérzéssel nem jár. Általában az egyre inkább feltisztuló váladék napok alatt elmúlik, viszont a bevérzés gyakran visszatér. Ezért, ha nem is sürgősen, de többedik alkalom után mindenképpen javasolt a kivizsgálás.

Fájdalmas aranyér

A frissen bevérzett, trombotizált aranyéren kívül legtöbbször maga az aranyér nem okoz fájdalmat. A fájdalom hátterében ilyenkor általában az aranyér mellett meglévő más betegség, leginkább végbélrepedésgyulladás áll. Ezek a betegségek viszont már önmagukban is az aranyér érzetét kelthetik, ezért rendszeres, állandó, visszatérő fájdalom esetén a probléma kivizsgálása javasolt.

Mit tegyen, hogy ne kelljen tétlenül tűrnie az életvitelt rontó állapot meglétét, visszatérő rosszabbodását?

Az aranyér okozta panaszok „maguktól” általában fokozatosan romlanak. Érdemes ezért panasz esetén mielőbb foglalkoznunk a problémával, mert a kiváltó betegségek gyógyulásával a panaszok is mihamarabb, könnyebben rendeződhetnek.

Foglaljon időpontot kivizsgálásra szakértőinkhez mielőbb!