Keresés
Close this search box.
Keresés

Tanácsok az aranyér otthoni kezelésére

Az év Betegbarát szolgáltatójától

Az aranyér aranyér otthoni kezelése manapság már jól bevált módszereken alapul. Ezek a tanácsok a nemzetközi szakmai ajánlások szerint a panaszok csökkentésére minden fokú aranyér, sőt, a legtöbb végbélbetegség esetén megelőzésre is javasoltak.
Az ajánlások több, egymásra épülő módszert javasolnak, melyek legtöbbször a mindennapi életvitelünkbe nagyobb áldozat nélkül beilleszthetőek.

Milyen otthoni lehetőségeink vannak az aranyérrel kapcsolatban?

Aranyér megelőzése, a panaszok enyhítése az életmód változtatásával

Táplálkozás

Az aranyér okozta panaszok és az aranyér betegség kialakulását megelőzheti, késleltetheti, az aranyér elleni kezelésnek is része lehet a növényi rostokat tartalmazó (zöldségek, esetleg müzli- és korpafélék) és folyadékban gazdag diéta, a székletlazítók használata, mely laza, lágy székletet okoz, valamint az irritáló alkohol és a csípős ételek fogyasztásának elhagyása.

Mozgás, sport

A bélrenyheség elkerülése céljából fontos, hogy a rendszeres, heti legalább 3-4×30 perces testmozgást próbáljuk beiktatni, és az életünk részévé tegyük. Leginkább a dinamikus, nem nagyon megterhelő sportok a megfelelőek az aranyér megelőzésére és az aranyeres panaszok valamint az esetleges túlsúly csökkentésére.

A rendszeres székelés kialakítása – a toalett tréning

Hazánkban nem igazán ismert, az előzőeket kiegészítő módszer, hogy a szervezetünket a rendszeres székelésre szoktassuk. Akkor van erre szükség, ha nincs (nem is volt, vagy az idők folyamán kikopott) magától működő megszokott székelési ritmusunk. Ilyen esetekben segít kialakítani az étkezés utáni automatikus székelési reflexet.
Minden étkezést követően 20-30 perccel üljünk nyugodt, ellazult körülmények között a toaletten 8-10 percet a székelési ingertől függetlenül, akár inger nélkül is.
 Amennyiben beindul a székelési inger, székeljünk!
Egy pár hét után általában kialakul, majd berögződik az egyik étkezést követő napi székelési ritmus. A tréninget ilyenkor, stabilan beinduló napi székeléskor érdemes csak abbahagyni.

Könnyítsen könnyedén!

Sok esetben maguk a helytelen székelési szokások, reflexek sem segítik a székelést, és a nehéz(kes), fájdalmas ürítés gyakran visszatér, fokozódik. Alig ismert dolog, hogy a könnyed székeléshez alapvetően szükséges a mellkasi, hasi, kismedencei és záróizmok, valamint az érzékelés helyes, összerendezett működése.
A tanácsok megfogadása az életminőséget alapjaiban segít javítani, ezért az egészséges székelési szokások, összerendezett reflexek kialakítása céljából még több gyakorlatias tanácsért kattintson ide!–>>

Önámítás azt gondolnia, hogy a panaszok kialakulásához vezető életvitelét folytatva egyszer csak megszűnnek a panaszai. Változtatni viszont nem egyszerű, nem is könnyű.

 

Műtét nélkül is segíthetünk

Központjainkban segítünk kijavítani az aranyér kialakulását okozó helytelen székelési reflexeket, szokásokat. Nem csak a proktológiai vizsgálat során, de akár kismedencei EMG biofeedback vizsgálattal is kiszűrjük, majd az ezek alapján egyénileg összeállított tréning programmal be is tanítjuk.
Az akár apró, begyakorolt változtatások beépítése a mindennapi életünkbe, műtét nélkül is alapvető javulást hozhat az életminőségben.

Aranyér öngyógyítása: krémek, kúpok

A végbélbetegségek öngyógyításának alapvető problematikája, hogy bármilyen végbélbetegséget, végbélpanaszt aranyérnek gondolunk annak ellenére, hogy azt többféle szerv (aranyér, záróizom, nyálkahártya, bőr, mirigyek, stb.) sokféle, akár egyszerre meglévő problémája (gyulladás, feszülés, gyengeség, daganat, stb.) okozhatja. A köznyelv, a közvélekedés sem segít sokat abban, hogy kifejezzük, megértessük problémáinkat.

Hajlamosak vagyunk mások javaslatára a nekik, vagy akár csak hallomásból sikeresnek ítélt bármilyen gyógyszert, módszert kipróbálni a siker reményében anélkül, hogy valódi problémánkkal egyáltalán tisztába lehetnénk.

Az aranyérre való gyógyszereknek ezek miatt azt a lehetetlen igényt kell kielégíteniük, hogy mindezekre (akár ellentétes, bármilyen problémára) egyszerre, érezhető javulást, gyógyírt nyújtsanak. Ezért a gyógyszergyártók általában a “semmit sem ártani és mindenből mindenre egy keveset” elvei alapján keverik ki, legtöbbször csak a panaszokat csökkentő “csodaszereiket”.

És ha ez nem elég, milyen lehetőségeim vannak még?

Az aranyér gyógyítása, a belső aranyér műtét nélküli, vagy akár lézeres kezelése manapság már jól bevált módszereken alapul. Ezek sokkal kevésbé kellemetlen mellékhatásokkal járnak, mint az aranyér hagyományos műtétje. Ráadásul ezek az aranyér kezelések legtöbbször a mindennapi életvitelünkbe könnyen beilleszthetőek. Ezzel együtt az aranyerek későbbi kiújulását, újabb aranyerek kialakulását megelőzve, az aranyeret kiváltó tényezőket megszüntetve hosszú távú panaszmentesség érhető el.

Téves diagnózis az aranyér?

Biztos, hogy csak aranyér okozza aranyér panaszát?

Az aranyér tüneténeknek tulajdonított panaszokat -mint a fájdalom, a vérzés, a viszketés, szorulás- leggyakrabban nem csak maga az aranyér, hanem más végbélbetegség is okozza. Ilyen betegség pl. a végbélrepedés és a különböző gyulladások, kismedencei izom-összehangolási problémák, fertőzések. Ilyenkor az esetleg valóban meglévő aranyér gyógyítása -akár gyógyszeresen, akár sebészileg- az aranyérre fogott panaszokat önmagában nem csak hogy nem szünteti meg, de sokszor még fokozza is! Emiatt mondják sokan, hogy az aranyér  a kezelés után rosszabb lesz. Sokszor csak a panaszt okozó betegség figyelembevétele, és mindezek összetett, egyénre szabott kezelésével hosszú távú és teljes gyógyulás érhető el.

Panasza, betegsége a nem megfelelő otthoni kezelés hatására hamar rosszabbodhat.

Előzze meg mielőbb állapota rosszabbodását, panaszai fokozódását!