Keresés
Close this search box.
Keresés

Aranyér egyénre szabott kezelése

Előzze meg panaszai fokozódását!
Foglaljon most időpontot vizsgálatra Az év Betegbarát szolgáltatója díjas rendelőnkbe!

Az aranyér gyógyítása, a belső aranyér műtét nélküli kezelése manapság már jól bevált módszereken alapul. Ezek sokkal kevésbé kellemetlen mellékhatásokkal járnak, mint az aranyér műtétje. Ráadásul ezek az aranyér kezelések legtöbbször a mindennapi életvitelünkbe könnyen beilleszthetőek. Ezzel együtt az aranyerek későbbi kiújulását, újabb aranyerek kialakulását megelőzve, az aranyeret kiváltó tényezőket megszüntetve hosszú távú panaszmentesség érhető el.

Biztos, hogy csak aranyér okozza aranyér-panaszát?

Az aranyér tüneténeknek tulajdonított panaszokat -mint a fájdalom, a vérzés, a viszketés, szorulás- leggyakrabban nem csak maga az aranyér, hanem más végbélbetegség is okozza. Ilyen betegség pl. a végbélrepedés és a különböző gyulladások, kismedencei izom-összehangolási problémák, fertőzések. Ilyenkor az esetleg valóban meglévő aranyér gyógyítása -akár gyógyszeresen, akár sebészileg- az aranyérre fogott panaszokat önmagában nem csak hogy nem szünteti meg, de sokszor még fokozza is! Emiatt mondják sokan, hogy az aranyér  a kezelés után rosszabb lesz. Sokszor csak a panaszt okozó betegség figyelembevétele, és mindezek összetett, egyénre szabott kezelésével hosszú távú és teljes gyógyulás érhető el. Ezért is fontos a teljes proktológiai szakvizsgálat alatt az “aranyér” panaszok okának pontos, szakszerű felderítése.

Hogyan lehet igazán hatékony az aranyér okozta panaszok kezelése, gyógyítása?

Érdemes azt figyelembe venni, hogy az aranyér és más végbélbetegségek (végbélrepedés, fertőzések, gyulladások, bőrelváltozások) sokszor egyszerre, egymás mellett vagy miatt alakulnak ki, így a panaszokat általában kevert betegségek okozzák. Emiatt a megfelelő eredmény eléréséhez gyakran egymás után vagy egyszerre több végbélbetegség kezelése szükséges. Azért szokott egy idő után az öngyógyítás hatása elmúlni, mert vagy maga az aranyérbetegség vagy más, a panaszokat okozó alapbetegség vagy több végbélbetegség romlik otthon már kezelhetetlen, gyakran csak műtéttel gyógyítható szintre.
Az aranyeres panaszok kezelése ezért mielőbbi alapos vizsgálatot követően egyénileg, a vizsgálat során meghatározott módon és sorrendben javasolt. Ezzel biztosítható leginkább, hogy a kezelés az életvitelünkbe az élethelyzetünkhöz illően, kevéssé kellemetlen módon hosszú távon legyen hatékony.
Még így is előfordul néha, hogy az alapprobléma csak a kezelések folyamán derül ki, mikor az azt elfedő betegséget már megszüntették.

Aranyér gyógyítása, aranyér kezelése ahogy mi csináljuk

Aranyér kezelése műtét nélkül

A nem végstádiumú, még lényegi, állandó előeséssel nem járó aranyér műtét nélkül gyógyítható, kezelésekor általában a teljes gyógyulást jelentő gumigyűrűzés (Barron-ligatura) és bizonyos esetekben az infravörös égetés (fotokoaguláció) speciális kombinációját alkalmazzuk. Ennek előnye, hogy a végbél működésének és felépítésének egységét a kezelés lényegében nem befolyásolja, így az aranyér műtétnél sokkal kisebb megterheléssel, fájdalommal és kellemetlenséggel jár. Ezért a pácienseink napi életvitelének megváltoztatására legtöbbször nincs szükség, általában nem befolyásolja a munkaképességet, a mindennapi életet (fürdés, könnyű sportolás), és szövődményrátája ezen előnyök mellett is alacsony.
Az aranyér gyűrűzésének lényege, hogy az aranyér belső, nyaki részét, ahol már közvetlen fájdalomérzet nincs, egy szoros gumigyűrűbe húzzuk, szükség esetén infravörös fénnyel hőkezeljük. Ennek hatására a gumigyűrűben lévő megszorult aranyér részlet 3-4 nap alatt elfonnyad, és az aranyér a gumigyűrűvel együtt a széklettel lelökődik. Mivel általában 3-4 aranyér csomó beteg, teljes gyógyulás a legalább két hetenként végzett, összesen 3-4 aranyér kezelése után várható.

Aranyér kezelése műtéttel

  • Ambuláns műtét

A IV. fokú, tehát a már állandóan előesett, végstádiumú aranyér és külső, akár rögösödött aranyér csomók esetében  helyi érzéstelenítésben ambuláns aranyér műtétet végzünk, mely nem igényel kórházi befekvést, hosszas előkészítést. Ilyen esetekben, mivel a beavatkozás helyén ideiglenesen hámhiány maradhat, a munkaképesség pár napig, hétig csökken, ezért érdemes erre az időre pihenőt kivenni. A váladékozás és kisfokú fájdalom ekkor inkább fennállhat.

  • Lézeres aranyérműtét (Lézeres Haemorrhoidopexia, LHP)

Nagyobb belső aranyerek esetén az aranyerek fonnyasztását, zsugorítását lézer segítségével végezzük. Ez a fajta beavatkozás a végbélen kívül ejtett tűszúráson keresztül történik, a lézerszál az aranyeret belülről „támadja”. Ezért ez a hagyományos, vágásos műtétnél sokkal kíméletesebb, műtét után csak enyhe kellemetlenséggel jár, mivel nem történik vágás, nincsenek lényegi sebek a végbélben. A műtét utáni duzzanat enyhe kellemetlenséggel jár, hetek alatt szűnik meg teljesen, de a munkaképességet csak pár napig csökkenti. A beavatkozást követően kb. 6 hét alatt zsugorodnak össze a kezelt aranyerek. A lézeres aranyérműtétről ide kattintva, külön oldalon olvashat többet>>

  • Egynapos sebészeti műtét

Ha az ambuláns műtét a vizsgálat alapján előreláthatólag nem hoz sikert, vagy ha mindenképpen altatásos műtétet szeretne, a bonyolultabb, altatást igénylő műtétet egynapos sebészeti osztályon végezzük. Mind külső, mind előrehaladott belső aranyér meglétekor viszont hagyományos aranyérműtét javasolt.

Mit jelent az aranyerek komplex, egyénre szabott kezelése?

Az aranyér kezelése a maradandó panaszmentesség érdekében már kezdetekkor nem önmagában, hanem a többi meglévő végbél- és kismedencei problémával együtt javasolt. Általában gyulladások, sérülések, fertőzések járulnak az aranyérproblémákhoz.
A vizsgálatok során gyakran azt találjuk, hogy a rekesz-, has-, kismedencei és záróizmok nem megfelelően összehangolt együttműködése miatt az alhasi, kismedencei nyomás akár székeléskor, akár már a levegő nem helyes vételekor nagyban fokozódik, amely hosszú távon az aranyerek kialakulásához vezet.
Ilyenkor csak kivételes, nagy fokú panaszokat okozó aranyerek esetében érdemes rögtön az aranyereket gyógyítani, hiszen az aranyerek közvetlen kezelése további zavart okozhat az izmot összehangolt működésében. Így a kiváltó ok megszüntetése nélkül, akár erősödésével az aranyeres panaszok előbb-utóbb visszatérnek, de akár fokozódhatnak is.
Mindezekért gyanú esetén az aranyerek kezelése előtt először érdemes a kiváltó okokat kivizsgálni és megszüntetni a kismedencei EMG biofeedback asszisztált vizsgálat segítségével, mely során az érintett izmok feszülésének párhuzamos nyomás és elektromos vizsgálata rámutat a biofeedback kezelés szükségességére.

Amennyiben ez a kiváltó ok megszűnik, az aranyér további kezelése egyszerűbbé, hatékonyabbá, de akár szükségtelenné is válhat.

Ne várja meg, míg az állapota már csak bonyolult műtéttel lesz menthető!

Jelentkezzen be, hogy kevesebb kellemetlenséggel járó, alapos vizsgálatot követően kisebb megterheléssel tudjuk korábbi életét visszaadni az aranyér korai kezelése, és a további problémák megelőzése által.