Keresés
Close this search box.
Keresés

Végbélvizsgálat, aranyér vizsgálat, proktológiai kivizsgálás

Proktológiai kivizsgálás és végbélvizsgálat Aranyér Központjainkban

A proktológiai vizsgálat előtt előkészítésként csak egy székletürítés javasolt, beöntés, bélmosás, hashajtás nem szükséges. A végbélvizsgálat előtti koplalás nem csak felesleges, de akár ájuláshoz is vezethet a vizsgálat körüli felfokozott idegállapotban, ezért káros és veszélyes is lehet.

A konzultáció vendégeink részletes kikérdezésével kezdődik. A következő kérdésekre mindenképpen számítani kell:
“Széklete rendezett-e? Van-e vérzése, fájdalma székeléskor? Érez-e időszakos vagy állandó duzzanatot, viszketést? Vett-e észre váladékozást, haspuffadást, fogyást? Székletét és a szeleket vissza tudja-e tartani? Volt, van-e a családban rosszindulatú daganatos beteg? Panaszaival vizsgálták-e már korábban? Van-e egyéb betegsége, gyógyszerérzékenysége? Szed-e valamilyen gyógyszert, különös tekintettel a véralvadásgátlókra?”
Kórelőzmény esetén az elhozott dokumentációt is ilyenkor tekintjük át. Érdemes ezért a válaszokat előre átgondolni, a korábbi papírokat elhozni.
A gördülékeny bejutás céljából, kérem olvassa el előre Tájékoztató és beleegyező nyilatkozatunkat!
A vizsgálat alatti teendőiről, az arra való felkészülésről talán minden fontosat elolvashat a www.proktológus.hu oldalon.

Hogyan zajlik maga a végbélvizsgálat?

A proktológiai vizsgálathoz a legkevésbé kellemetlen és a szemérmet legkevésbé bántó testhelyzet a bal oldalfekvés a hashoz felhúzott térdekkel. Nagyon fontos, a vizsgálatot és a kezelést nagyban segíti a testi-lelki ellazulás, ami a körülményeket tekintve sokszor igen nehéz. Ebben sokat segít a nyugodt környezet, türelmünk és megnyugtató viselkedésünk.
A vizsgálat minden esetben a végbéltájék megtekintésével kezdődik. Néhány elváltozásra már ekkor fény derül.
Ezután következik az ujjal való kíméletes végbélvizsgálat, mikor is a végbél fájdalma, a fájdalmasság iránya, a záróizom feszessége, esetleges kinövések is vizsgálhatók. A sokak által igényelt altatásos végbélvizsgálat sok végbélprobléma kiderítésére (pl. fájdalom) alkalmatlan, erre a legendásan kíméletes vizsgálati technikánkkal nincs is szükség (vendégeink ezzel kapcsolatos véleményéről itt olvashat>>). Nagyfokú fájdalom esetén viszont a további vizsgálatnak értéke sokszor kétséges, egyes betegségek állapotát csak rontja, ilyenkor érdemes ettől eltekinteni, a kezelés egy későbbi időszakában pedig fájdalom nélkül elvégezni.
fájdalom, feszültség elkerülése céljából érdemes lehet fájdalomcsillapító, nyugtató, bódító, lazító hatású Livopan gáz alkalmazását kérnie a vizsgálathoz már a bejelentkezéskor ezt az igényét jelezve. Ilyen esetben a vizsgálat vagy a kezelés előtt 4-5 órával keveset ehet, 3 órával előtte 1-2 dl vizet, vagy gyümölcsteát ihat. Az éber szedálás ellenjavallt palackos búvárkodás, retinaleválás műtétje, nyugtató, hangulatjavító gyógyszerek és gyógynövények szedése után, terhesség első felében, szív- és más szervi elégtelenség, agynyomás-fokozódás, kezeletlen cukor- és magasvérnyomás-betegség, B12 vitamin-, illetve folsavhiány, bélelzáródás, zavartság, obstruktív tüdőbetegség (COPD), fülgyulladás esetén.
végbéltükrözéskor (anoscopia) a végbél alsó 5-8 centiméterét lehet megvizsgálni, ekkor lehet a nyálkahártya és az aranyerek állapotát rendesen megítélni. Végbéltükörből a talált betegségtől és az esetleges kezeléstől függően többféle vastagság (a speciálisan gyártott 14mm vékonytól az akár operációs 22mm-ig) használatos. Ilyen előkészülettel történik az aranyerek esetleges kezelése – gyűrűzése – is.
Ezek után kerül sor a végbél alsó 13-20cm átnézésére, amit vékony, 14mm-es rektoszkóppal végzünk, minimális kellemetlenséggel.
Szükség esetén a végbélzáróizmok feszessége, erőssége, működése megítélésére nyomásvizsgálat is történik.

Fóbia és félelem esetén fájdalomcsillapító, stresszoldó, nyugtató bódítást biztosítunk N2O gáz alkalmazásával Budapesti Központunkban

Sokak számálra a vizsgálattól, a fájdalomtól való félelem, stressz, szorongás nagyban megnehezíti a vizsgálatot, nekik javasoljuk a Lipovan gáz használatát. A gáz beszívása fájdalomcsillapító, stresszoldó hatású, ami hozzájárul a vizsgálat sikeréhez anélkül, hogy az értékéből elvenne. A Livopan gáz használati díja a vizsgálat, műtét során 25.000 Ft.
Nem alkalmazható palackos búvárkodás, retinaleválás műtétje, nyugtató, hangulatjavító gyógyszerek és gyógynövények szedése után, terhesség első felében, szív- és más szervi elégtelenség, agynyomás-fokozódás, kezeletlen cukor- és magasvérnyomás-betegség, B12 vitamin-, illetve folsavhiány, bélelzáródás, zavartság, obstruktív tüdőbetegség (COPD), fülgyulladás esetén.
Kérjük, szándékát telefonon bejelentkezésekor és recepción megérkezésekor jelezze kolléganőnknek!
Tájékoztató a Livopan gázzal való fájdalomcsillapításról, stresszoldásról itt olvasható>>

Milyen vizsgálatokat végezhetünk még a kivizsgálás során?

A tudomány és a technika feljődésével egyre inkább kitágulnak a proktológiai vizsgálat és a kezelés eredményességének határai.

Digitális 3D végbélultrahang-vizsgálat

Budapesti Központunkban lehetőség nyílt az egyik legmodernebb (BK3000) digitális ultrahang készülék segítségével a végbél körüli és kismedencei terület akár 3D, doppler és elastographiás ultrahang-vizsgálatára. Ez némely esetben akár az MR vizsgálatot is helyettesíti. Szükség esetén legtöbbször ezt a proktológiai vizsgálat során végezzük, bonyolultabb esetben egy későbbi, megbeszélt időpontban.

Kismedencei biofeedback asszisztált izomaktivitás, EMG-vizsgálat és tréning

Amennyiben a proktológiai vizsgálat során azt találjuk, hogy a kismedencei és végbél-záróizmok működészavara, gyengesége vagy túlfeszülése fokozza vagy okozza a panaszokat, egy későbbi, megbeszélt időpontban speciális szenzorok, eszközök és a számítógép segítségével vizsgálunk. Amennyiben szükséges, a készülékek segítségével végzett tréning sorozat során segítjük a működés helyreállítását. A kismedencei biofeedback asszisztált EMG vizsgálatról és tréningről ide kattintva olvashat.>>

Aranyér vizsgálat videósorozat

A videóleckék nem csak kósza mendemondákon alapulnak, hanem  sok ezer betegem vizsgálatának megfigyelését, annak tapasztalatát foglalják magukban. Ezért sokkal többet adnak, sokkal több dologról tájékoztatnak, mint amit valaha is el tudnánk képzelni, amire valaha is gondolnánk a vizsgálat előtt.

De erre ne a vizsgálatkor döbbenjen rá, mert akkor már túl késő! Kérje az ingyenes videósorozatot most! 

Keresztnév*:
Email*: