Végbélrepedés

Végbélrepedés kezelése Az Év Magánrendelője díjas Központjainkban

barátságos környezet, kíméletes vizsgálat, egyénre szabott kezelés, megelőzés

A végbélrepedés sikeres gyógyításaműtét nélküli kezelése Központjainkban olyan módszerekkel történik, mely a végbélrepedés kiváltó okaira hat, és ami legtöbbször még a végbélrepedés műtétjekor sincs kezelve.

Mi is az a végbélrepedés?

végbélrepedés (fissura ani) a végbél alsó részén lévő nyálkahártya-sérülés, berepedés, helyén egy idő után helyén nyálkahártya-fekély alakuhat ki.

 

A végbélrepedés kiváltó okai

A végbélrepedés közvetlen kiváltó oka hasmenés vagy székrekedésfelfázásszülési traumaa végbél gyulladása, melyek következtében nyálkahártya seb alakul ki. A végbélrepedés okozta igen intenzív, hasító fájdalom a végbél záróizmaiban önkéntelen védekezőreflexszerű görcsös szorítást okoz, melynek több káros következménye is van. Egyrészt a záróizmon keresztülhaladó, a szorítás hatására elzáródó erek hatására a romlik a keringés, és a szorítás hatására szűkült végbélen keresztül hatoló, a berepedést felszakító széklet a keringés romlásával a végbélrepedés gyógyulását hátráltatja. Másrészt a nem gyógyuló repedés fájdalma fokozza a záróizom szorítását, ami a fájdalmat fokozza, így a záróizom lazítás alattomosan létrejövő képtelenségével ördögi kör alakul ki. Leggyakrabban a nem megfelelően feldolgozott szorongás, a mindennapi stressz hatására alakul ki a kórosan fokozott szorító reflex,  és emiatt a végbélrepedés nem gyógyul meg, rendszeresen visszatér. Gyakori tapasztalat, hogy a végbélrepedés egyeseknél csak más alapbetegség tünete, mely kezelése nélkül a végbélrepedés gyógyítása hosszú távon nem lehet sikeres.

 

A végbélrepedés okozta panaszok, tünetei

A székeléskor kialakuló nyálkahártya-sérülés, a végbélrepedés késszúrásszerű, nagyfokú fájdalommal, vérzéssel jár. Idővel a fájdalom és a székelés gondolata is egyre rémisztőbbé válik. Ezek után az ember megpróbál kevesebbet enni és a székelési ingert a lehető legtovább elnyomni, hogy minél ritkábban érezze a székeléssel járó fájdalmat. De a ritkább, keményebb és nagyobb tömegű széklet még fájdalmasabb élménnyel jár. A záróizom-szorítás, a szorulás és emiatt a székeléstől független nyomó fájdalom állandósul, a beteg életminősége, komfortérzete, lelki állapota nagyban romlik. Az idő előrehaladtával kinövések jelenhetnek meg a végbélben, melyek félrevezetően az aranyeresség látszatát kelthetik. Ezáltal a maga által elkezdett, nem megfelelő oki, aranyérkezelés (kúpok, krémek) a végbélrepedést feleslegesen fenntartja, tovább rontva a lelki, néha a testi állapotot. A folyamat meg is nyugodhat időlegesen, majd a végbélrepedés akár a legkisebb kiváltó ok hatására is újból kialakulhat.

 

A végbélrepedés megelőzése

végbélrepedés megelőzésére a normális, nem kemény és nem hasmenéses széklethez ajánlott a növényi rostban, folyadékban gazdag étrend (zöldség-, gyümölcs-, müzli- és korpafélék), rendszeres testmozgás (dinamikus sportok), az alkohol- és csípős ételek fogyasztásának elhagyása, egészséges székelési szokások kialakítása, a stressz okainak lehetőség szerinti száműzése.

Még több tanácsot szeretne? Az Aranyér Titkokban megtalálja ide kattintva! >>

 

 

Járóbeteg kezelés, a végbélrepedés műtét nélküli gyógyítása, alapvető okának kezelése

Egy durvább vizsgálati behatolás ilyenkor akár hosszútávra is borzalmas kínokat tud okozni, ezért végbélrepedés gyanúja esetén mindenképpen fontos a kellően óvatos technikával végzett vizsgálat, melyhez rendelésünkön speciálisan e célra kialakított eszközöket használunk.

Klinikánkon a megszokott műtéti megoldástól eltérően egy újfajta, igen hatékony, a végbélrepedés alapvető okaihoz visszanyúló módszerrel gyógyítjuk. Mivel a kialakult végbélrepedés, seb sebészi eltávolítása az alapvető okot, a záróizom kórosan, állandóan fennálló szorítását nem oldja meg, ilyen fajta műtétet nem végzünk. A végbélrepedést és a záróizomgörcsöt, az ezek okozta panaszokat egyénileg javasolt speciális készítmények, mozgásgyakorlatok, esetleges kisebb életmódváltozások segítségével az esetek jelentős többségében sikerül meggyógyítanunk.
A tapasztalatunk szerint a későbbiekben visszatérő záróizomgörcs okozta végbélrepedés kiújulását a hosszútávú panaszmentesség érdekében mindenképpen érdemes megelőzni. Ezért akár a végbélrepedés gyógyulását követően is javasoljuk a záróizmok hosszútávú helyes működ(tet)ésének betanulására és begyakorlására alkalmas módszert, a kismedencei EMG biofeedback tréning programunkat, melyet egy előzetes szakorvosi EMG biofeedback vizsgálat alapján egyénileg tervezünk meg.

 

Ha a kezdeti sikerek nem jönnek, vagy nem tartósak:

Amennyiben az otthon végzett mozgásgyakorlatok nem vezetnek kellő eredményre, további vizsgálatokat végzünk:
az esetleges mélyebb gyulladás kizárására az egyik legmodernebb, legvékonyabb eszközzel 3D végbélultrahangot, a hasi, kismedencei és záróizmok feszülésének, összehangoltságának vizsgálatára izom-elektromosság (EMG) vizsgálatot.
Amennyiben indokolt, biofeedback asszisztált kismedencei tréning segítségével betanítjuk a megfelelően összerendezett mozgást.
További információt a biofeedback asszisztált kismedencei tréningről itt olvashat>>

 

Ritka, legvégső esetben:

Igen ritka esetben szükségessé válhat a görcsösség időleges, botox injekcióval történő oldása.

Műtétet -mely során a záróizom egy vékony részét vágjuk át (lateralis partialis sphincterotomia) – igen ritkán szükséges végezzünk, legvégső megoldásként a panaszok megszüntetésére.

Az esetleges kinövéseket csak a záróizomgörcs és a végbélrepedés megszűnése után javasolt eltávolítani, mert görcsös állapotban a végbélen történő bármilyen beavatkozás a fájdalom és az állapot nagyfokú romlásához, a végbélrepedés kiújulásához vezethet.

Aranyér Központunk 2014-ben az Év Magánrendelője verseny szakmai, 2017-ben a közönségdíját nyerte el.

Kövessen Facebook-on is!

🟦Március a vastagbéldaganat megelőzésének nemzetközi hónapja!🟦A téma legnagyobb sztárok szerint is kiemelten fontos, nemrég például nagy visszhangot keltett Ryan Reynolds figyelemfelhívó akciója: kamerák előtt esett át élete első vastagbéltükrözésén. A színész azért vállalta a nyilvánosságot, hogy életeket mentsen, és megmutatta, hogy a vizsgálat egyáltalán nem olyan kellemetlen, mint ahogy azt az emberek általában elképzelik. ... Olvasson tovább-->>See Less
Megtekintés Facebook-on

ARANYÉR KÖZPONTJAINK CÍME, TELEFONSZÁMA:

Célunk, hogy a hatékony vizsgálatot, kezeléseket Ön lehetőleg akár a munkahelyről is szívesen elugorva, mint egy megszokott ügyintézést, a mindennapi életvitelt folytatva meg tudja oldani, és utána a napi rutint egy baráti mosollyal, jó hangulatban, traumák elszenvedése nélkül folytassa.

Telefonos bejelentkezés munkanapokon 9-18 óráig:

+3630-868-0244

Szeretettel várjuk Aranyér Központunkban Budapesten és Székesfehérváron!

Budapesti proktológia

Budapesti Aranyér Központunk címe:

1024 Budapest, Lövőház utca 24.
félemelet 5. (8-as kapucsengő)

Székesfehérvári proktológia

Székesfehérvári Aranyér Központunk címe:

8000 Székesfehérvár, Kertalja utca 11/A.

Egészségpénztárak

A konzultációs díj fizetése rendelésünkön készpénzzel vagy bankkártyával történhet. Az önkéntes egészségpénztár a kért számla ellenében a díj összegét a páciensnek a későbbiekben utalja vissza. (Közvetlenül egészségpénztári kártyákkal való fizetés nem lehetséges.)

Központunk jelenleg a következő önkéntes egészségpénztárakkal (Ep.) kötött szerződést:

ADVANCE MEDICAL, Allianz Hungária Ep., Danubius Ep., Életút Ep., Generali Ep., Herendi Ep., IZYS Önsegélyező Pénztár, Medicina Ep., MKB Ep., OTP Ep., Patika Ep., Postás Ep., Prémium (AXA) Ep., Questor Ep., Tempo Ep., Vasutas Ep., Vitamin Ep.

Küldetésünk, hogy könnyebbé tegyük az Ön életét végbélproblémáinak megelőzésével és meggyógyításával.

Hisszük, hogy minden embernek alapvető joga, hogy egészségesen, egészségügyi problémáktól mentesen, szabadon élhesse életét, és Egészségügyi Központunknak minden hiteles módon segítenie kell őt abban, hogy ezt el is érhesse.