Keresés
Close this search box.
Keresés

Aranyér lézeres kezelése, műtétje

LHP – Egy kíméletesebb módszer az aranyér kezelésére a lézeres műtét: a lézeres haemorrhoidoplastica
Foglaljon most időpontot vizsgálatra Az év Betegbarát szolgáltatója díjas rendelőnkbe!

Az aranyér vágás nélküli, lézeres fonnyasztásos műtéti  kezelése (LHP) lényegesen kisebb megterheléssel , sokkal kevesebb kellemetlen mellékhatással jár, mint a hagyományos, vágásos, varrásos aranyér műtét. Ráadásul ez a fajta aranyér műtét legtöbbször csak 2-3 hét munkából való kieséssel jár, ezért a mindennapi életvitelünkbe könnyebben beilleszthető. Ezzel együtt az aranyerek későbbi kiújulását, újabb aranyerek kialakulását megelőzve, az aranyeret kiváltó tényezőket megszüntetve hosszú távú panaszmentesség érhető el.

Biztos, hogy az Ön problémájára a lézeres aranyér műtét a legjobb megoldás?

Az aranyér tüneténeknek tulajdonított panaszokat -mint a fájdalom, a vérzés, a viszketés, szorulás- sokszor az aranyérrel együtt más végbélbetegség is okozza. Ezért sokszor csak mindezek összetett, egyénre szabott kezelésével érhető el hosszú távú és teljes gyógyulás. Ezért is fontos a teljes proktológiai szakvizsgálat alatt az “aranyér” panaszok okának pontos, szakszerű felderítése.
A lézeres aranyérműtét következtében sokszor 1-2 hétig ideiglenes duzzanat alakul ki, ami akár pici bőrnyúlványt is hátrahagyhat a gyógyulás után. Amennyiben ez zavaró, a későbbiekben ezt egy pici korrekciós beavatkozással meg lehet szüntetni.

Hogyan lehet igazán hatékony az aranyér okozta panaszok kezelése, gyógyítása?

Érdemes azt figyelembe venni, hogy az aranyér és más végbélbetegségek (végbélrepedés, fertőzések, gyulladások, bőrelváltozások) sokszor egyszerre, egymás mellett vagy miatt alakulnak ki, így a panaszokat általában kevert betegségek okozzák. Emiatt a megfelelő eredmény eléréséhez gyakran egymás után vagy egyszerre több végbélbetegség kezelése szükséges. Azért szokott egy idő után az öngyógyítás hatása elmúlni, mert vagy maga az aranyérbetegség vagy más, a panaszokat okozó alapbetegség vagy több végbélbetegség romlik otthon már kezelhetetlen, gyakran csak műtéttel gyógyítható szintre.
Az aranyeres panaszok kezelése ezért mielőbbi alapos vizsgálatot követően egyénileg, a vizsgálat során meghatározott módon és sorrendben javasolt. Ezzel biztosítható leginkább, hogy a kezelés az életvitelünkbe az élethelyzetünkhöz illően, kevéssé kellemetlen módon hosszú távon legyen hatékony.
Még így is előfordul néha, hogy az alapprobléma csak a kezelések folyamán derül ki, mikor az azt elfedő betegséget már megszüntették.

Aranyér lézeres haemorrhoidopexia (LHP) műtéti kezelése, ahogy mi csináljuk:

A lézeres műtétet leginkább duzzadt, vérző belső aranyerek esetén érdemes alkalmazni. Ez a fajta beavatkozás a végbélen kívül ejtett tűszúráson keresztül történik. A lézerszálat az aranyeres csomóba vezetve a lézer belülről zsugorítja, fonnyasztja el az aranyeret. Ezért ez a hagyományos, vágásokkal járó műtétnél sokkal kíméletesebb, műtét után nagyobb fájdalmak nélkül gyógyul. Mivel nem történik vágás, nincsenek hetekig fájdalmas, váladékozó sebek a végbélben. A műtét utáni duzzanat enyhe kellemetlenséggel jár, hetek alatt szűnik meg teljesen, de a munkaképességet csak 1-2 hétig csökkenti. A beavatkozást követően kb. 6 hét alatt zsugorodnak össze a kezelt aranyerek.

Mit jelent az aranyerek komplex, egyénre szabott kezelése?

Az aranyér kezelése a maradandó panaszmentesség érdekében már kezdetekkor nem önmagában, hanem a többi meglévő végbél- és kismedencei problémával együtt javasolt. Általában gyulladások, sérülések, fertőzések járulnak az aranyérproblémákhoz.
A vizsgálatok során gyakran azt találjuk, hogy a rekesz-, has-, kismedencei és záróizmok nem megfelelően összehangolt együttműködése miatt az alhasi, kismedencei nyomás akár székeléskor, akár már a levegő nem helyes vételekor nagyban fokozódik, amely hosszú távon az aranyerek kialakulásához vezet.
Ilyenkor csak kivételes, nagy fokú panaszokat okozó aranyerek esetében érdemes rögtön az aranyereket gyógyítani, hiszen az aranyerek közvetlen kezelése további zavart okozhat az izmot összehangolt működésében. Így a kiváltó ok megszüntetése nélkül, akár erősödésével az aranyeres panaszok előbb-utóbb visszatérnek, de akár fokozódhatnak is.
Mindezekért gyanú esetén az aranyerek kezelése előtt először érdemes a kiváltó okokat kivizsgálni és megszüntetni a kismedencei EMG biofeedback asszisztált vizsgálat segítségével, mely során az érintett izmok feszülésének párhuzamos nyomás és elektromos vizsgálata rámutat a biofeedback kezelés szükségességére.

Felesleges kivárnia, míg az állapota már csak bonyolult, fájdalmas műtéttel lesz menthető!

Jelentkezzen be, hogy kevesebb kellemetlenséggel járó, alapos vizsgálatot követően kisebb megterheléssel segítsünk korábbi életét visszanyerni!