Keresés
Close this search box.
Keresés

Új, hatékony vizsgálati és rehabilitációs módszer a kismedencei-, gát- és végbélproblémák kivizsgálására és komplex kezelésére

Műtét és fájdalom nélkül, barátságos környezetben, a többszörösen is Év Magánrendelője és Betegbarát szolgáltató díjas Központunkban

Miben segít a kismedencei biofeedback asszisztált vizsgálat és rehabilitációs tréning program?

Többféle végbélbetegség (pl. aranyér, végbélrepedés) hátterében akár a székeléstől függetlenül is fellépő végbélkörnyéki, kismedencei érzés- és mozgászavar okozta probléma is állhat. Ráadásul a végbélbetegségek önmagukban is okozhatnak végbél, és kismedencei érzés- és mozgászavart. Ha ezeket a betegségeket csak közvetlenül, az alapprobléma kezelése nélkül akarjuk meggyógyítani, akkor nemcsak a gyógyulás nemcsak elhúzódhat, akár el is maradhat. Amennyiben az alap-, a kismendencei probléma nem derül ki időben, akkor a következményes végbélbetegség önmagában való kezelése gyakran akár a panaszok fokozódását, és a végbélbetegség kiújulását is okozza. Emellett a végbélbetegség figyelmen kívül hagyásával végzett „intim” területi torna is a gyógyulás elmaradásával és a panaszok, sőt a végbélbetegségek súlyosságának fokozódásával járhat.
Mindezek miatt fontos a problémák komplex felderítése, kivizsgálása, egymásra alapozott kezelése.

A kismedencei biofeedback (ejtsd: biofídbek) által segített vizsgálat és rehabilitációs tréning program feladata, hogy Ön visszaszerezze a kontrollt az érzetei és az izomzata felett azáltal, hogy tudatosítja és rendbe teszi a kismedencei és a záróizmok (helyes és helytelen) működését.
Mind az alulműködés (lazaság), mind a túlműködés (feszesség), mind a nem megfelelő működés (pl. székelési nehézség) esetén nagy segítség abban, hogy a megfelelő működés helyreálljon. Ennek hatására képessé válik székletvisszatartáskor a megfelelő izmok szorítására, székeléskor a megfelelő izmok lazítására. Emellett segítségével a túlfeszülésből adódó izomfájdalmakat is képessé válunk nagyban csökkenteni.

szules-utan (1)

Szülési, műtéti sérülések, kismedencei fájdalmak

A kismedencei és záróizmok, valamint az idegek hüvelyi szüléskor vagy különböző műtétek (végbélsipoly, aranyér, végbélrák műtétje, végbéltágítás, méheltávolítás) alkalmával is sérülhetnek. Ennek hatására a sérült izmok működése meggyengül, más, épebben maradt izmok viszont igyekeznek (sokszor nem megfelelően) ezek szerepét átvenni. Viszont ez a folyamat nem mindig alakul megfelelően, és lassan, alattomosan, részben izomgyengeség okozta fokozódó lazaság, másrészt túlfeszülés okozta görcsösség alakulhat ki akár évtizedekkel később is.
Ez a későbbiekben akár különböző testtartásban, székeléskor, vagy akár állandó jelleggel fájdalmat, székelési, vizelési, mozgási, tartási és szexuális problémákat okozhat.

szorulás

Szorulás, aranyér, végbélrepedés

A kismedencei és záróizmok igen összetett mozgása teszi lehetővé a könnyed ürítést, mely során megfelelő sorrendben egyes izmok megfeszülnek, mások viszont ellazulnak. Ha ez a rend megbomlik, és a székelés nehezítetté válik, akkor akár a hígabb széklet kiürülése is nagy megerőltetés árán lesz csak teljes. Az összeszorított záróizmok mellett erőltetett ürítés viszont  hozzájárul lefelé hatva a végbélrepedés és az aranyér, felfelé hatva az idült székrekedés kialakulásához. Ez a megerőltetés nem kell, hogy drámai módon történjen, lehet, hogy akár egész életünkben észrevétlen marad a panaszokig, hiszen a nem megfelelő székelési szokások kialakulása, a kisgyermekkor óta ezt szoktuk meg.

mutet-elott

Végbélműtét, sztóma zárás előtt a sikerért

A végbélműtétek sikerének egyik alapvető feltétele, hogy a műtétet követően a seb gyógyulását segítő vérkeringés megfelelő legyen, és a székelésekkor lehetőleg minél kevesebb utósérülés jöjjön létre. Viszont a műtétet követő fájdalom hatására kialakuló védekezőreflex-szerű záróizom-szorítás csökkenti a helyi véráramlást, és növeli az utósérülések, sebgyógyulási nehézségek esélyét. Ezek további fájdalmat okoznak, ami ördögi körként (a végbélrepedés kialakulásához és fennmaradásához hasonlóan) tovább rontják a gyógyhajlamot. Ha ezt az ördögi kört időben nem tudjuk megállítani, az további orvosi beavatkozást, gyógyszerek, injekciók adását teheti szükségessé, de végső esetben a záróizom részleges átvágása is szóba kerülhet. Ha azonban amikor a műtét előtt felmérjük a záróizmok állapotát, működését, és gyanús, kóros esetben a biofeedback tréning segítségével ezeken javítani tudunk, akkor sokkal nagyobb sikerrel tudjuk ezt az ördögi kört elkerülni.
A végbélrák miatti átmeneti sztóma zárásakor nemritkán a műtött végbél, majd ellustult záróizom miatt romlik a székletvisszatartás. A sztóma zárása előtt indított biofeedback torna csökkentheti a székletvisszatartási nehézség kialakulását és idejét.

hasmenés

Székletvisszatartási nehézség

Amennyiben – általában a kor előrehaladtával –  természetes módon, de akár sérülés hatására hirtelen kialakulva a záróizom székletvisszatartó szerepe meggyengül, az a megszokott életvitelünket alapjaiban teheti tönkre. Általában a záróizmok gyengeségén túl, azok nem megfelelő működése is okozhat székletvisszatartási problémát. Először csak szelek és híg széklet esetén érzékelhetjük, majd később akár a kemény széklet visszatartása is lehetetlenné válik. Ebben az esetben, a későbbiekben szóba kerülhet a roncsolódott záróizom helyreállító műtét, viszont törekednünk kell arra, hogy az állapotot akár műtét nélkül, a záróizom működésének rendbetételével és egyéb életmódi tanácsokkal újra élhessük mindennapi megszokott életünket. Amennyiben a helyreállító műtétre mindenképpen sort kell keríteni, a biofeedback tréning műtét előtt és után is segít abban, hogy az új helyzetben a záróizom a megfelelő módon, összehangoltan tudjon működni.

Miből áll a komplex kismedencei és záróizom kivizsgálás és biofeedback rehabilitációs tréning program?

A vizsgálat a záróizmok szorítási, visszatartási erejét, lazítási képességét és a hétköznapi ingerek hatására kialakuló reflexek minőségét vizsgálja. Szorítás, lazítás, köhögés és hasi prés közben akár egy ujjnál vékonyabb nyomásmérő segítségével számszerűsítjük a záróizom nyomásadatait, ami pár percet vesz igénybe.

A záróizom kóros működését többféle probléma is kiválthatja. Ezek szűrése visszatérő esetekben különösen fontos, hiszen ha a rejtett problémákat nem kezeljük, akkor a működés javulása nehezen lehet tartós. A túlzott feszülés hátterében sokszor gyulladás, részleges izomsérülés található. Lazább izmok esetén fel kell mérni a sérülés helyét, fokát, hogy a megfelelő tréningcélokat, módszereket ki tudjuk választani a legnagyobb siker érdekében. Központunkban ehhez a legmodernebb, digitális 3D-s végbélultrahang áll rendelkezésünkre.

A vizsgálat mind a végbél- vagy a hüvely záróizmait, a gát és kismedence izmait, mind a székelés folyamatában alapvető szerepet játszó izmok, és más testi folyamatok elektromos jeleit vizsgálja különböző elektródák segítségével. A vizsgálatkor a az ujjra, a mellkasra, hasfalra, a gátra, a hüvelybe vagy a végbélbe kerülhetnek speciális érzékelők, melyek jeleit számítógéppel elemezzük és értékeljük. Az egyes izomcsoportokat külön-külön vizsgálva fény derülhet azok kóros működésére, reflexeire, a választandó kezelés módjára és valószínűsített sikerére.

A vizsgálatot követően áttekintjük és megbeszéljük a proktológiai, az ultrahang, a nyomásmérés, az EMG és más hozott vizsgálat leleteit. Együtt döntünk, hogy milyen módszert javaslunk, vagy esetleg milyen további vizsgálat szükséges a diagnózis és a kezelés mélyebb finomítására, a még nagyobb siker érdekében.

Amennyiben a tréning mellett döntünk, előzetesen megbeszélt időpontban szakképzett trénereink esetleges kiegészítő kezeléssel együtt segítenek az elvárt cél elérésében. A tréning program során a vizsgálóeszközök segítségével kapott visszajelzés segíti a megfelelő izomműködés elsajátítását. A tapasztalatok alapján általában először egy 4 alkalmas tréning programot javaslunk, heti 1-2 megjelenéssel. Amennyiben a fejlődés ellenére az eredmény még nem megfelelő, további alkalmakat biztosítunk a gyakorláshoz.

Alapvető, a könnyed székelést elősegítő, egyénre szabott ingyenes tanácsainkat az alábbi gombra kattintva tudja elérni. Nem sürgős esetben érdemes ezzel kezdenie, és amennyiben a tanácsok betartásával sem sikerül kielégítő eredményt elérnie, kérem, jelentkezzen kivizsgálásra, és szükség esetén vegye igénybe segítségünket, a kismedencei biofeedback tréning programjainkat.

Könnyítsen könnyedén!

Kérje ingyenes, szakértői, egyénre szabott, otthon is alkalmazható tanácsainkat, melyek segítenek Önnek megelőznie és csillapítania székelési problémáit, és segítségükkel a vastagbélrák kialakulásának esélyét is csökkentheti.

A proktológiai vizsgálat menete a végbélbetegségek felderítésére:

Ha bizonytalan a Tájékoztató és beleegyező nyilatkozatban lévő kérdésekre adandó válaszaival, a www.proktológus.hu oldalon minden gyakrabban felmerülő problémára segítséget talál: hogyan ne vezesse félre orvosát válaszaival, mely válaszok semmitmondóak, melyek érthetőek, stb., sőt, itt még a proktológiai vizsgálattal kapcsolatos “munkalapot”, emlékeztető jegyzetet is kap. Ezzel elkerülheti azt a veszélyt, hogy orvosa félreértse, és nem a megfelelő betegséget feltételezve félrekezelje. Aki olvasta, dícséri.

Nagyon fontos a vizsgálat alatti nyugodt lazítás, együttműködés. Ehhez persze az Ön orvosa meg kell teremtse a szükséges körülményeket, vendégeink visszajelzései alapján büszkén állíthatom, ebben is profik vagyunk.

A vizsgálat alatti teendőiről, az arra való felkészülésről talán minden fontosat elolvashat a www.proktológus.hu oldalon. Egy igazán alapos és könnyed, mondhatnám profi vizsgálat lényegesen könnyebben elvégezhető az orvos és a páciens együttes munkájával, látva a különbséget egy felkészült és egy felkészületlen páciens válaszaival, vizsgálatával, együttműködési képességével, akár a sikeres vizsgálat után a kezelés eredményességével kapcsolatban. Mi vendégeinknek ehhez minden szükséges segítséget megadunk, megteszünk.

Mivel lényegi életviteli változással nem jár, a belső aranyerek gumigyűrűzéssel való kezelését akár az első vizsgálat során, persze megbeszélést és beleegyezést követően el is tudjuk kezdeni. Nagyobb, műtéti beavatkozásokat csak sürgősségi, lényegében életet veszélyeztető esetben végzünk ilyenkor, egyrészt az idő szűkössége (senkit, sem Önt, sem a következő vendégeinket nem kapkodjuk el), másrészt vendégeink (családja, munkahelye) műtét utáni teendőire való felkészületlensége miatt.

A vizsgálat után alapos szóbeli és írásbeli tájékoztatást adunk mind a panaszok okáról, a talált elváltozásokról, a javasolt kezelésekről, a további teendőkről, felmerülő későbbi problémák megelőzéséről. Megválaszolatlan kérdésekkel egy vendéget sem hagyunk távozni, általában minden lehetséges választ már a kérdés feltétele előtt megadunk.

Várjuk szeretettel Központjainkban, jelentkezzen be most!

Aranyér- és Egészségközpontunk

Egy mondatban: A gyógyító gondoskodás.
Úgy gondolom, Aranyér Központunk mottója az igényes emberi kapcsolatokról, egyéni problémák professzionális kezeléséről, élethelyzetek minőségi megoldásáról szól.

Miért menne máshová?

Garanciát jelent munkánkra nézve, hogy Központunk 2023-ban
Az év Betegbarát szolgáltatója lett, korábban pedig elnyertük az Év Magánrendelője verseny 2014-es szakmai, 2017-es közönségdíját is.
Mindezt annak ellenére, hogy a mi területünket kellemetlen volta miatt senki sem szereti. Kíváncsi rá, hogy a proktológia képviselőjeként miért mi, a Dr. Bánfalvi Aranyér Központ nyerhettük el kétszer is ezt a megtisztelő címet? Olvassa el vendégeink véleményét, érdemes.>>

Az év Betegbarát szolgáltatója szeretettel várja Önt Budapesten, ahol a vizsgálaton, kezeléseken akár
munkahelyről is elugorva,
a mindennapi életvitelt folytatva,
baráti, jó hangulatban,
traumák elszenvedése nélkül juthat túl.

Telefonos bejelentkezését munkanapokon 9-18 óráig várjuk:

+3630-868-0244

1024 Budapest, Lövőház utca 24. félemelet 5.
További információ a Központról>>

Nem csak az arcára szeretnénk mosolyt csalni. 🙂

Komplex kismedencei kivizsgálásban és rehabilitációban részt vevő szakembereink:

Dr. Pácsa Szilvia

nőgyógyász, kismedencei betegségek szakorvosa

Nőgyógyászként célom, hogy pácienseimet tudásommal gyógyuláshoz, és az egészséges élet megtartásához segítsem. Gyakorló orvosként folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek a hagyományos (gyógyszeres, műtéti) terápiás megoldásokat kiegészítve a gyógyulást gyorsabbá és hatékonyabbá képesek tenni. Vallom, hogy az egészség, az egyéni csúcsforma elérésének feltétele a testi-lelki egyensúly megteremtése, amelyhez a tudomány és a technika által kínált, bizonyítottan hatásos gyógyászati megoldásokat is érdemes felhasználni. Másodvélemény adását vállalom. Tovább>>

Deli József

gyógytornász, kismedencei biofeedback tréner

Tanulmányaimat a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán végeztem gyógytornász szakon. Egyetemi éveim alatt sikeresen elsajátítottam a betegekkel történő kapcsolattartás módját. Mindig a páciensek igényeire szabva, a kezelőorvossal konzultálva zajlottak a fizio-, illetve fizikoterápiás kezelések, törekedve a fájdalom kizárására. Számos egyéni és csoportos foglalkozást tartottam már egészségügyi intézményekben és online módon egyaránt. Szakdolgozatomban napjaink egyik leggyakoribb emésztőrendszeri zavarával, a székrekedéssel foglalkoztam. Ekkor hallottam először a biofeedback tréningről is, amely véleményem szerint tovább>>

Mit mondanak rólunk vendégeink?

Tisztelt Doktor Úr !! Ha valaki az Ön rendelőjéről rosszat mond , hát én azt megvereeeem .Ilyen korrekt fogadtatásban és ellátásban mint Önöknél még nemvolt részem, Előzékenységük, kedvességük,korrekt hozzáálásuk szinte egy kicsit nyomasztó hiszen a páciensek nem szokták meg az ilyen kedves fogadtatást és ellátást. Önök által változott meg a véleményem az orvosokról, hogy van akinél nemcsak a pénz számít hanem FŐLEG a páciens.( többségüknél ez fordítva van !! ) Ilyen ellátásért a távolság nem számít.

Üdvözlöm Önöket Topolyáról- Vajdaságból ( nem Románia) D. János
Rövid várakozási idő, kedves, disztkrét személyzet, alapos, nagytudású, kedves doktor, kellemes környezet. Részemről egy látogatás után tökéletes gyógyulás! Köszönöm, és további jó munkát Doktor Úr, és csapata!

Niesner Ágnes
Soha életemben nem találkoztam ilyen emberséges,empatikus és hatalmas szaktudással rendelkező emberrel.Ő volt az egyetlen,aki komolyan vette a prblémámat és ő volt,aki segíteni tudott rajtam.Sok embernek ajánlottam és fogom továbbra is.

Aranyosné Gyüre Andrea
Remek orvos, remek ember. Ha tudom, mi vár rám a rendelőben, nem vártam volna évekig a segítségért. A beavatkozás tökéletes eredménnyel zárult, kisebb kellemetlenségekkel, mint amire számítottam. Köszönöm itt is a DOKTOR ÚRNAK! 

Tóth Ferenc

Miért is érdemes személyre szabott kismedencei rehabilitációt választania problémái megoldásához?

Új, műtét nélküli hatékony módszer a teste, az izmai feletti kontroll visszaszerzésére, a kismedencei, gáti és végbélproblémák kezelésére fájdalommentesen. Hatékony a szülési és műtéti, baleseti kismedencei sérülések, valamint a túl erős vagy túl gyenge, rosszul működő kismedencei és záróizom esetében, mind a kismedencei műtétek előtt alkalmazva a nagyobb siker érdekében. A rehabilitációs tréning program az adott problémákat több oldalról is felfedő orvosi vizsgálatot követően személyre szabottan, a szinte mindig meglévő társbetegségek együttes kezelésével sokkal hatékonyabb, mint az általános „intim” területi torna.

Gyógyuljon nálunk barátságos, támogató környezetben, többszörös “Év Magánrendelője” és „Betegbarát Szolgáltató”-díjas  Központunkban!