Tanácsok hölgyeknek az aranyér

otthoni kezelésére

Az Év Magánrendelőjétől

Az aranyér aranyér otthoni kezelése manapság már jól bevált módszereken alapul. Ezek a tanácsok a nemzetközi szakmai ajánlások szerint a panaszok csökkentésére minden fokú aranyér, sőt, a legtöbb végbélbetegség esetén megelőzésre is javasoltak.
Az ajánlások több, egymásra épülő módszert javasolnak, melyek legtöbbször a mindennapi életvitelünkbe nagyobb áldozat nélkül beilleszthetőek.

Milyen otthoni lehetőségeink vannak az aranyérrel kapcsolatban?

 Aranyér megelőzése, a panaszok enyhítése az életmód változtatásával

Táplálkozás

Az aranyér okozta panaszok és az aranyér betegség kialakulását megelőzheti, késleltetheti, az aranyér elleni kezelésnek is része lehet a növényi rostokat tartalmazó (zöldségek, esetleg müzli- és korpafélék) és folyadékban gazdag diéta, a székletlazítók használata, mely laza, lágy székletet okoz, valamint az irritáló alkohol és a csípős ételek fogyasztásának elhagyása.

Mozgás, sport

A bélrenyheség elkerülése céljából fontos, hogy a rendszeres, heti legalább 3-4×30 perces testmozgást próbáljuk beiktatni, és az életünk részévé tegyük. Leginkább a dinamikus, nem nagyon megterhelő sportok a megfelelőek az aranyér megelőzésére és az aranyeres panaszok valamint az esetleges túlsúly csökkentésére.

A rendszeres székelés kialakítása – a toalett tréning

Hazánkban nem igazán ismert, az előzőeket kiegészítő módszer, hogy a szervezetünket a rendszeres székelésre szoktassuk. Akkor van erre szükség, ha nincs (nem is volt, vagy az idők folyamán kikopott) magától működő megszokott székelési ritmusunk. Ilyen esetekben segít kialakítani az étkezés utáni automatikus székelési reflexet.
Minden étkezést követően 20-30 perccel üljünk nyugodt, ellazult körülmények között a toaletten 8-10 percet a székelési ingertől függetlenül, akár inger nélkül is.
Amennyiben beindul a székelési inger, székeljünk!
Egy pár hét után általában kialakul, majd berögződik az egyik étkezést követő napi székelési ritmus. A tréninget ilyenkor, stabilan beinduló napi székeléskor érdemes csak abbahagyni.

Könnyítsen könnyedén!

Sok esetben maguk a helytelen székelési szokások, reflexek sem segítik a székelést, és a nehéz(kes), fájdalmas ürítés gyakran visszatér, fokozódik. Alig ismert dolog, hogy a könnyed székeléshez alapvetően szükséges a mellkasi, hasi, kismedencei és záróizmok, valamint az érzékelés helyes, összerendezett működése.

A tanácsok megfogadása az életminőséget alapjaiban segít javítani, ezért az egészséges székelési szokások, összerendezett reflexek kialakítása céljából még több, egyénre szabott gyakorlatias tanácsért kattintson ide!–>>

Önámítás azt gondolnia, hogy a panaszok kialakulásához vezető életvitelét folytatva egyszer csak megszűnnek a panaszai. Változtatni viszont nem egyszerű, nem is könnyű.

Ev-Maganrendeloje-2014-logo
Ev-Maganrendeloje-2017-logo

 Műtét nélkül is segíthetünk

Központjainkban segítünk kijavítani az aranyér kialakulását okozó helytelen székelési reflexeket, szokásokat. Nem csak a proktológiai vizsgálat során, de akár kismedencei EMG biofeedback vizsgálattal is kiszűrjük, majd az ezek alapján egyénileg összeállított tréning programmal be is tanítjuk.
Az akár apró, begyakorolt változtatásokat a mindennapi életünkbe beépítése műtét nélkül is alapvető javulást hozhat az életminőségben.

Aranyér öngyógyítása: krémek, kúpok

A végbélbetegségek öngyógyításával az az alapvető probléma, hogy bármilyen végbélbetegséget, végbélpanaszt aranyérnek gondolunk annak ellenére, hogy azt többféle szerv (aranyér, záróizom, nyálkahártya, bőr, mirigyek, stb.) sokféle, akár egyszerre meglévő betegsége (gyulladás, feszülés, gyengeség, daganat, stb.) okozhatja. A köznyelv, a közvélekedés sem segít sokat abban, hogy kifejezzük, megértessük problémáinkat.

Mások javaslatára a nekik vagy akár csak hallomásból sikeresnek ítélt bármilyen gyógyszert, módszert hajlamosak vagyunk kipróbálni a siker reményében anélkül, hogy valódi problémánkkal egyáltalán tisztába lehetnénk.

Az aranyérre való gyógyszereknek ezek miatt azt a teljesen lehetetlen igényt kell kielégíteni, hogy mindezekre (akár ellentétes, bármilyen problémára) egyszerre, érezhető javulást, gyógyírt nyújtsanak. Ezért a gyógyszergyártók általában a semmit sem ártani és mindenből mindenre egy keveset elvei alapján keverik ki, legtöbbször csak a panaszokat csökkentő csodaszereiket.

Nők esetében milyen speciális probléma léphet fel?

Eddigi vizsgálataink során meglepő eredményeket kaptunk: pácienseinknél a záróizmok feszességén túl gyakran tapasztaljuk azt, hogy 50-60 év feletti nőknél az akaratlagos szorításkor a záróizom már hamarabb kifárad, és ereje pár másodpercen belül elgyengül.

Ismételt rákérdezésre ilyenkor általában kiderül, hogy pácienseink közül sokan bizony éltek már át akaratlanul egy kis szél elpukkanást vagy vizeletcsöppenést a legrosszabb pillanatokban. Többen aggasztónak érzik, hogy egyre gyakrabban találnak akár minden előjel nélkül a bugyin székletfoltot.

És elkezdődik akár az életen át tartó, a kellemetlen szag megjelenésével egyre gyakrabban cserélt, egyre vastagabb hosszú betét, majd később a pelenka viselése. Ez persze nem oki megoldás, csak elfedése a fokozódó inkontinenciának.

Sok páciensünk elmondja, hogy ez a panasz személyes kapcsolataira is hatással van: ettől fogva általában ezek egyre inkább lemorzsolódnak. Ennél talán még szörnyűbb az, ha csak próbálják elviselni és szeretteikkel elviseltetni ezt az -egyébként helyrehozható- problémát. Azt gondolván, hogy ez az életkor természetes velejárója, miközben sokszor szinte semmit sem tesznek ellene.

Általában hatvan éves kor körül válik egyértelműen érzékelhetővé a nők körében ez a probléma. Többeknél, főleg többszöri szülés után akár már negyven éves kor előtt is tapasztalható.

Az izom elkerülhetetlennek hitt, alattomos gyengülésének hátterében több folyamat áll:

    1. Részben az, hogy főleg a női kismedencei és záróizmok odafigyelés nélkül a hormonváltozások következtében a menopauza után sorvadni kezdenek.
    2. Másrészt a kismedencei szövetek terhesség okozta feszülése és a szülési traumák is nyomokat, gáti megnyúlásokat, sérüléseket hagynak maguk után az egyébként is sérülékenyebb női kismedencében.
    3. És a hosszú életévek alatt a mindennapi székelés, székletvisszatartás is elhasználja a végbél szöveteit.

Ezek a problémák akár évtizedekig is észrevétlenül maradhatnak, mert a megmaradó, egyre fogyatkozó egészséges izomszövet igyekszik átvenni a sérült rész szerepét. De idővel, főleg a visszatérő túlfeszülés miatt a záróizom mind jobban kifárad, elgyengül, hegesedik. Ezért a kor előrehaladtával a rugalmas izomzat fokozatosan merev lemezzé alakul át.

Ennek hatására a záróizom mind lazításra, mind a szorításra egyre inkább képtelenné, a székelés és a széklettartás is egyre nehezebbé válik.

 

Pedig a fokozódó széklettartási nehézség általában nagyobb beavatkozás nélkül is javítható,
és a páciens akár teljesen panaszmentessé is válhat.

Ugyanis megtanítható, begyakorolható az, hogy az ellustult és elgyengült izmok újra sokáig és erősebben vissza tudják tartani akár a szeleket és a vizeletet is. A szorulást okozó pillanatnyi feszülés is megszüntethető. A lényegi javuláshoz viszont sokszor nem elégséges a hagyományos intim területi torna.

Mert egyrészt a kismedencei és a záróizomzat állapota, működése sokszor nem megfelelően kivizsgált, így nem tudható, hogy pontosan a működés mely részét hogyan és milyen mértékben volna szükséges fejleszteni. Azt sem tudjuk így megítélni, érdemes-e egyáltalán műtét nélkül várnunk javulást.

Harmadrészt maga a torna sem lehet elég hatékony akkor, ha csak testi érzeteinkre, érzéseinkre és nem a műszerek objektív visszajelzéseire hagyatkozunk.

Hogyan lehet a kezdődő székletinkontinenciát egyáltalán kivizsgálni, sikeresen kezelni?

Mivel a probléma egyre többeket érint, végre elérhetővé váltak rendelőinkben nemcsak a megfelelő műszerek, hanem olyan képzett szakembereink is, akik proktológusként mind a végbél és a kismedencei problémákhoz, mind képzett kismedencei EMG biofeedback szakemberként a záróizom működésének vizsgálatához értenek.

Csapatunk tagjai a velük együttműködő EMG biofeedback tréner asszisztenseink is, akik szakértőként a műszerekkel segítik az egyéni tréning program személyre szabott tréning alkalmai során a kismedencei és záróizmok működésének javulását.

Valószínűleg Ön is azt szeretné, hogy a kismedencei és záróizmainak állapota, működése javuljon, és ne romoljon tovább, és széklet- és vizelettartási panaszai többé ne jelentkezzenek.

És ha az otthoni kezelés nem elég, milyen lehetőségeim vannak még?

Az aranyér gyógyítása, a belső aranyér műtét nélküli kezelése manapság már jól bevált módszereken alapul. Ezek sokkal kevésbé kellemetlen mellékhatásokkal járnak, mint az aranyér műtétje. Ráadásul ezek az aranyér kezelések legtöbbször a mindennapi életvitelünkbe könnyen beilleszthetőek. Ezzel együtt az aranyerek későbbi kiújulását, újabb aranyerek kialakulását megelőzve, az aranyeret kiváltó tényezőket megszüntetve hosszú távú panaszmentesség érhető el.

Téves diagnózis az aranyér?

Biztos, hogy csak aranyér okozza aranyér panaszát?

Az aranyér tüneténeknek tulajdonított panaszokat -mint a fájdalom, a vérzés, a viszketés, szorulás- leggyakrabban nem csak maga az aranyér, hanem más végbélbetegség is okozza. Ilyen betegség pl. a végbélrepedés és a különböző gyulladások, kismedencei izom-összehangolási problémák, fertőzések. Ezek a problémák 45 év feletti hölgyeket fokozottan érintik. Ilyenkor az esetleg valóban meglévő aranyér gyógyítása -akár gyógyszeresen, akár sebészileg- az aranyérre fogott panaszokat önmagában nem csak hogy nem szünteti meg, de sokszor még fokozza is! Emiatt mondják sokan, hogy az aranyér  a kezelés után rosszabb lesz. Sokszor csak a panaszt okozó betegség figyelembevétele, és mindezek összetett, egyénre szabott kezelésével hosszú távú és teljes gyógyulás érhető el.

Panasza, betegsége a nem megfelelő otthoni kezelés hatására hamar rosszabbodhat.

Előzze meg mielőbb állapota rosszabbodását, panaszai fokozódását!

Aranyér Központunk 2014-ben az Év Magánrendelője verseny szakmai, 2017-ben a közönségdíját nyerte el.

Kövessen Facebook-on is!

Inkontinencia és nehézkes székelés végbélcsonkolás után?Nemrég keresett fel bennünket egy úr bravúrosan sikeres végbélrák műtétje után több héttel végbélfájdalom, állandó székelési inger, széklettartási nehézség, napi sokszori erőltetett székelés miatt.A végbéldaganat műtétje után a legtöbben a székelés megváltozásáról számolnak be. De létezik egy tünettegyüttes, a LARS, ami a képen látható panaszokkal és következményekkel jár. Hiába a rákmentesség, és a tünetek idővel általában javulnak, de a korábbi jó életminőség visszatérése, a javulás sebessége és foka elősegíthető speciális kivizsgálást és ellátást követő kismedencei rehabilitációval.Ezeknek a panaszoknak a kezelése ezidáig alig volt elérhető. Az említett úr valószínűleg rendben jön a speciális kezelés nélkül is.Szeretettel várjuk gyógyulni vágyó leendő pácienseinket kivizsgálásra!aranyeresseg.hu/banfalvi-aranyer-klinika/vizsgalat-elojegyzes-bejelentkezes/#lars #végbélrák_műtétje_utáni_panaszok ... Olvasson tovább-->>See Less
Megtekintés Facebook-on

ARANYÉR KÖZPONTJAINK CÍME, ELÉRHETŐSÉGE:

Célunk, hogy a hatékony vizsgálatot, kezeléseket Ön lehetőleg akár a munkahelyről is szívesen elugorva, mint egy megszokott ügyintézést, a mindennapi életvitelt folytatva meg tudja oldani, és utána a napi rutint egy baráti mosollyal, jó hangulatban, traumák elszenvedése nélkül folytassa.

Szeretettel várjuk Aranyér Központunkban Budapesten és Székesfehérváron!

Budapesti proktológia

Budapesti Aranyér Központunk címe:

1024 Budapest, Lövőház utca 24.
félemelet 5. (8-as kapucsengő)

Székesfehérvári proktológia

Székesfehérvári Aranyér Központunk címe:

8000 Székesfehérvár, Kertalja utca 11/A.

Egészségpénztárak

A konzultációs díj fizetése rendelésünkön készpénzzel vagy bankkártyával történhet. Az önkéntes egészségpénztár a kért számla ellenében a díj összegét a páciensnek a későbbiekben utalja vissza. (Közvetlenül egészségpénztári kártyákkal való fizetés nem lehetséges.)

Központunk jelenleg a következő önkéntes egészségpénztárakkal (Ep.) kötött szerződést:

Teladoc (Advance Medical), Union Érted, Allianz Hungária Ep., Danubius Ep., Életút Ep., Generali Ep., Herendi Ep., IZYS Önsegélyező Pénztár, Medicina Ep., MKB Ep., OTP Ep., Patika Ep., Postás Ep., Prémium (AXA) Ep., Questor Ep., Tempo Ep., Vasutas Ep., Vitamin Ep.

Vizsgáltassa ki panaszait!

Foglaljon most időpontot szakértőinkhez kivizsgálásra Az Év Magánrendelőjébe!

Partnereink

Küldetésünk, hogy könnyebbé tegyük az Ön életét végbélproblémáinak megelőzésével és meggyógyításával.

Hisszük, hogy minden embernek alapvető joga, hogy egészségesen, egészségügyi problémáktól mentesen, szabadon élhesse életét, és Egészségügyi Központunknak minden hiteles módon segítenie kell őt abban, hogy ezt el is érhesse.