Keresés
Close this search box.
Keresés

Tájékoztató és beleegyező nyilatkozat

Tájékoztató első vizsgálathoz

Köszönjük, hogy panaszaival Központunkat felkeresve megtisztel bennünket bizalmával.

A végbél utolsó szakaszának visszeres fonatai a végbélnyílás záró mechanizmusának és érző működésének nélkülözhetetlen elemei. Megnagyobbodásuk esetén beszélünk aranyérbetegségről, ami az emberek közel 40%-nak okoz panaszokat élete során, népbetegségről van tehát szó. Megkülönböztetünk külső és belső aranyereket. A vérzés, kiboltosulás, előesés, váladékozás, viszketés leginkább a belső csomókat jellemzik. A külső aranyerek vezető tünete a végbélnyílásnál lévő kitüremkedés, hirtelen bevérzés esetén fájdalom. A panaszokat viszont általában főleg nem is az esetleg meglévő aranyér-, hanem inkább egyéb végbélbetegség (pl. gyulladás, kismedencei és záróizom-probléma, polip, bélfalgyengeség, végbélrepedés), akár ezek kombinációja okozza, de ezek mellett más, súlyosabb betegség hírnökei is lehetnek. A végbélrepedés a végbél külső részén lévő bőr berepedése. Oka általában záróizomgörcsösség, szorulás, gyulladás. Leginkább nehéz, fájdalmas székeléssel, vérzéssel jár.
Az aranyér és a végbélrepedés létrejöttében több tényezőnek van jelentősége, melyek közül a leggyakrabbak: örökletes faktorok, álló testhelyzet, mozgásszegény életmód, rostszegény táplálkozás, kevés folyadék fogyasztása, renyhe bélműködés, székrekedés, hasmenés, terhesség, rossz székelési szokások és reflexek.
A végbélpanaszok, de a vastagbélrák megelőzésében is fontos bőségesen folyadék, nem finomított élelmiszer fogyasztása, a rendszeres mozgás, valamint au erőlködés kerülése, és a jó székelési szokások, reflexek elsajátítása.
Egyéb végbél- és kismedencei panaszokat ezeken kívül általában gyulladások, fertőzések, kismedencei sérülések és megnyúlások, székrekedés, jó- és rosszindulatú daganatok okoznak.
A végbélpanaszokat jellemzően nem egyfajta, hanem több, egymásra ható betegség okozza. A kivizsgálás során nagy gondot fordítunk arra, hogy a hatékonyság és a panaszmentesség érdekében ezek mindegyike kezelve legyen.

Központunk kismedencei és végbélpanaszok kivizsgálásával, panaszokat okozó jóindulatú végbélbetegségek személyre szabott ambuláns kezelésével, megelőzésével, szűrésével, és kismedencei rehabilitációval foglalkozik.
A kisebb fokú aranyeresség okozta panaszok kezelésekor a jól ismert és széleskörűen alkalmazott ambuláns technikákat kombináljuk: kúpok, étrendi-, székelési-, higiénés- és életmód-tanácsok ugyanúgy részei a kezelésnek, mint a gumigyűrű- (un. Barron-) ligatura. Ez minimális kellemetlenséggel jár, nem igényli a mindennapok alapvető megváltoztatását, általában nem befolyásolják a munkaképességet. Szövődményrátájuk alacsony: a beavatkozásokat többször kíséri kevés fájdalom, teltségérzés, vérzés, viszketés, váladékozás, ritkán a külső aranyerek bevérzése. A súlyos gyulladásos szövődmények irodalmi ritkaságnak számítanak. Ritkán (kevesebb, mint 1%), főleg megerőltetés hatására kialakuló, nem csillapodó vérzés miatt válik szükségessé azonnali sebészeti ellátás. Az eljárás lényege, hogy az aranyerek belső, nem fájdalmas részét, gumigyűrűbe húzzuk, aminek hatására a megszorult aranyér részlet 3-4 nap alatt elszárad, lelökődik. Ekkor minimális vérzés jelentkezhet. Az aranyeres csomó maradék része idővel visszahegesedik az eredeti, visszahúzódott helyére, az alapjához fixálódik. A beavatkozás után érzett enyhe székelési inger, melyet a gumigyűrű okoz, általában egy nap alatt megszűnik. Több aranyér esetén ez a kezelés 2-3 hetenként folytatható, általában 3-4 kezeléssel lehet az összes, arra alkalmas belső aranyeret meggyógyítani.
A külső, az előrehaladott belső aranyér és egyéb műtétet igénylő betegség esetén többféle módon tudjuk az aranyereket eltávolítani. Ambuláns kimetszéses műtét esetén helyi érzéstelenítésben metszük ki az aranyeret. Egyszerre több belső aranyér zsugorítható lézeres fonnyasztással szintén helyi érzéstelenítésben. Altatásos műtéteket bonyolultabb, teljes ellazulást igénylő esetben, egynapos sebészeti intézetben végzünk. A műtét utáni fájdalom és megterhelés, ami a lézeres beavatkozást követően a legkisebb, természetesen függ a beavatkozástól, kb. 1 hét után általában már csak székeléskor jelentkezik 2-3 hétig. Ilyen esetekben a munkaképesség akár hetekre is csökken, ezért érdemes erre az időre előre megbeszélten pihenőt kivenni, a váladékozás és a már említett egyéb szövődmények itt is felléphetnek.
A végbélrepedés tartós fennállásakor egy újfajta megközelítés szerint annak oka a végbélzáró izom túlzott feszülése, a rossz székelési reflexek. Előidézheti kemény széklet, ugyanakkor tartós hasmenés és gyulladás is. Hozzájárulhat fennmaradásához és súlyosbodásához az idegesség, a túlzott feszültség, stressz, de más végbélbetegség is.
Gyógyítása hosszadalmas lehet, alapja a probléma okának megértése, komoly együttműködést igényel a páciens és orvosa között. Rendelésünkön egy különleges lazító kezeléssel műtét nélkül a műtéthez hasonló gyógyulási eredményt tudunk elérni. Végső esetben a görcsös izom ellazulását botox injekcióval segítjük elő.

Amennyiben a záróizmok és a kismedencei izmok rendellenessége (görcse, lazasága, gyengesége, sérülése, nyúlása, rossz beidegzése, reflexei) derül ki a vizsgálatok során, vagy székelési, vizelési és tartási nehézség áll fenn, komplex kismedencei kivizsgálást követően személyre szabott rehabilitációt végzünk. Ez segít visszaállítani a jó és kitartó izomműködést és -reflexeket.

Mi történik a vizsgálat során?

A vizsgálat előtt a kórtörténetről és a panaszokról kérdezünk. (Széklete rendezett-e? Van-e vérzése, fájdalma székeléskor? Érez-e időszakos vagy állandó duzzanatot, viszketést? Vett-e észre váladékozást, haspuffadást, fogyást? Székletét és a szeleket vissza tudja-e tartani? Volt, van-e a családban rosszindulatú daganatos beteg? Panaszaival vizsgálták-e már korábban? Volt-e szülési komplikációja? Utolsó menzesze mikor volt? Van-e egyéb betegsége, gyógyszerérzékenysége? Szed-e valamilyen gyógyszert, különös tekintettel a véralvadásgátlókra? Volt-e műtétje korábban?) A kórelőzményeiről szóló dokumentációt érdemes bemutatnia.

Poktológia: Ezek után a vizsgálatot a lehető legdiszkrétebben, a páciens szégyenérzetét legkevésbé bántó bal oldalfekvésben, hashoz felhúzott lábakkal végezzük. A vizsgálat és a gyógyulás sikeréhez nagyban hozzájárul az Ön ellazulási képessége. A végbéltájék megtekintése után ujjal történő óvatos vizsgálat következik, melyhez víz alapú és nem olajos síkosítót használunk, mely foltot nem hagy. Ez után történik a végbéltükrözés, a legvékonyabb kellő végbéltükör (anoszkóp majd rektoszkóp) a legnagyobb körültekintéssel és kíméletességgel kerül felvezetésre. Teljes diagnózis csak mindezek alapján állítható fel, de ehhez szükség lehet további vizsgálatokra is (ultrahang, nyomásmérés, labor, szövettan). A végbél környékét a vizsgálat után megtisztítjuk. Kismedencei vizsgálat: háton fekve, lábtartóra tett lábakkal történik a kismedence átvizsgálása, a feltárás és az ultrahangvizsgálat. Az izomaktivitás, EMG vizsgálata ezek után általában ülő helyzetben, felöltözve történik.

A vizsgálatot követően megbeszéljük a kezelési tervet, egyes esetekben a kezelés akár azonnal el is kezdhető. Azonban elképzelhető, hogy a későbbiekben a kezelések folyamán ez a terv megváltoztatásra szorul. Egyes tünetek, rizikótényezők esetén a vastagbél távolabbi szakaszán lévő gyulladás, daganat nagy biztonsággal való kizárására leggyakrabban teljes vastagbéltükrözést (kolonoszkópia), végbélultrahangot, 2 évente kontrollvizsgálatot javasolunk.

Kérjük, hogy ha a későbbiekben újabb végbélpanaszok alakulnak ki, keresse fel Központunkat, mert ezeket akár más, kezelést igénylő betegségek is okozhatják.

 Köszönjük, hogy igénybe veszi segítségünket. Amennyiben elégedett szolgáltatásunkkal, kérjük, ajánljon minket ismerőseinek, amennyiben nem, gondjait ossza meg velünk!

Beleegyező nyilatkozat

Alulírott aláírásommal igazolom, hogy a fentieket áttanulmányoztam, és az abban foglaltakat tudomásul vettem. Elfogadom, hogy a kezelésnek – a legnagyobb gondosság és a legkörültekintőbb végrehajtás esetén is – lehetnek szövődményei, az elvárt eredmények maradéktalanul nem szavatolhatók, a kezelést követő eredmény és a gyógyulási idő a testi adottságaimtól és szervezetem reagáló képességétől függően különböző lehet. A vizsgálatba és a kezelésbe beleegyezésemet adom, a fent leírt kockázatait megértettem és vállalom. Hozzájárulok, hogy orvosi dokumentáció, tudományos közlés és oktatás céljából rólam, beavatkozásomról, személyazonosságomat nem felismerhetően fénykép és videó felvételek készüljenek, ezeknek a felsorolt irányú felhasználásával szemben kifogást nem emelek. A kezelés eredményessége érdekében teljes felelősségem tudatában és saját érdekemben teljes őszinteséggel az igazat válaszolom a feltett kérdésekre és minden lényeges tényről, körülményről tájékoztatást adok, tisztában vagyok azzal, hogy ezek eltitkolása az általam kért kezelés kockázati tényezőit, komplikációit előidézhetik, fokozhatják. Kijelentem, hogy esetleges szövődmény gyanúja vagy észlelése esetén azonnal jelentkezem a 06-30-832-3639-es, folyamatosan elérhető telefonszámon, ennek, a szükséges ellenőrző vizsgálatok elmulasztásának és az utasítások be nem tartásának esetén az ebből adódó hátrányos következményekért felelősséget nem vállalhat a kezelő orvos. Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 5. § (2) bekezdése alapján írásban hozzájárulok, hogy megadott különleges személyes adataimat a Basimed Korlátolt Felelősségű Társaság (székhely: 1024 Budapest, Lövőház utca 24. félemelet 5., cégjegyzékszám: 07-09-013530, adószám: 14065662-1-41, orvosi szakmai felelősségbiztosítás száma: CIG-31212863, működési engedély száma: 07010562) nyilvántartásba vegye, kezelje, a cég adatkezelési tájékoztatójában (https://www.aranyeresseg.hu/adatvedelem) megfogalmazott elvek szerint.