Keresés
Close this search box.
Keresés

Aranyérre ható gyógyszerek

A „mű” a „klasszikus” gyógyászati alapanyagokat (-csoportokat) és az ezekből összeállított készítményeket tartalmazza. A gyógynövény-tartalmúak külön témát alkotnak majd, mert kicsit lazább, gyorsabban változó ez a piac, leírásuk majd talán a jövő zenéje lesz. Nem azt akarom ezzel éreztetni, hogy kevésbé komolyan veendők, csak azt, hogy most ezeket itt hiába keresik (kivétel: Hemorid).

 

Tudnivalók az aranyérre ható gyógyszerekről

Semmilyen anyagi érdekem nem fűződik egyik szer alkalmazásához sem. Remélem a fokozott tagadás érthető, nekem annyit nem ér semmi sem, hogy esetleg emiatt hiteltelenné váljak.
A javaslat azt jelenti, hogy milyen tünetre, panaszra való a szer, az ellenjavallat, hogy mire nem tanácsos használni. Az alkalmazás a napi adagokat.

Igyekeztem több oldalról körbejárni a dolgokat (szakkönyv, Internet), sok munkaórám van benne (ha nem is látszik). Beleadtam józan paraszti eszemet (remélem, van belőle), tapasztalataimat, esetleg véleményemet is. Ennek ellenére tartalmazhat hibákat, ezért persze ezeket is -mint minden információt- kérek fenntartással kezelni, mindenki olvassa el az alkalmazott készítmény tájékoztatóját, és tartsa be a benne foglaltakat. Arra viszont alkalmas, hogy az ember első körben ne csak az „aranyerem van” jelszóra kapott, vény nélküli vagy esetleg vényköteles, vagy a médiában éppen fokozottan reklámozott szert használhassa, hanem kicsit tudatosabban tudjon viselkedni. Ami az egyik betegnek megfelelő, az a másiknak csúfos bukás lehet. Ezért mindenki figyelje meg panaszait, tüneteit, és arra válasszon, majd kérjen megfelelő szert.

Nem hatóanyagokat neveztem meg, hanem -csoportokról írtam; nem sok értelmét láttam ugyanis annak, hogy felesleges és túlzottan szerteágazó információkkal terheljem az amúgy is kissé nehézre sikeredett mű olvasóját. Aki kíváncsi rá, nézzen utána, a tájékozódáshoz szerintem ez elég.
Senkit nem buzdítok arra, hogy ne menjen orvoshoz panaszaival. A végbélpanaszok akár rosszindulatú megbetegedés jelei is lehetnek. Ezt mindenképpen vegyék figyelembe!

Lehet egy kellemetlen eredménye eme gyógyszerek használatának. Sokszor addig (vagy addig se, vagy egy kicsit tovább) hatnak, amíg az ember használja azokat. Sok esetben rendbe teszi az ember fenekét, de nagyon néha csak a tüneteket fedi el. Ez azt jelenti, hogy a betegség megmarad, csak nem érezzük. Gyakran indít nálam a páciens azzal, hogy „kiborítja” a zacsiból az utóbbi időben használt készítményeket: „Ezzel kezdtem, majd mikor nem volt jó, ezt használtam, ez egy ideig hatott, majd erre tértem át, ami nagyon rossz volt…” Időben, anyagilag utánaszámolva néha meglepő eredményeket kapunk. Sokszor persze más kórságra keni az ember az aranyérkrémet, és nem csak hogy nem hat, de még akár kárt is okozhat mind az időhúzás, mind a gyógyszer mellékhatása.

 

Javaslatom a gyógyszerek elkezdése előtt:

Mielőtt elkezdünk bármit is használni a hátsó felünkre, határozzuk el, hogy mi lesz az a (kiszállási) pont, pillanat, amikor, ha még hatástalan a kezelés, szakembert keresünk fel, majd ragaszkodjunk is ehhez az elhatározásunkhoz!

Ez talán egy viselhető kompromisszum az „azonnal rohanok” és a „húsz éve kezelem” között.
Sokszor a „ma még rosszabb, de holnap biztosan jobb lesz” halogató politikával a kezdeteknél még hihetetlennek tűnő állapotromlást szenvedünk el annak minden következményével.

 

Tabletták, kapszulák

Utánanéztem a szájon keresztül adhatók készítményeknek, és meglepetésemre a sok gyógyszer okozta káoszból igen könnyen átlátható rendszer lett.

Ennek oka az, hogy azok a tabletták, kapszulák, amelyeket egyéb visszeres betegségek mellett aranyérbetegség esetén is javasoltak, csak két csoportra oszthatók. A dobezilát tartalmúak mellett a bioflavonoid családba, csoportba sorolható az összes többi tabletta, melyek között voltak nagyon ismerősek és (szégyen ide, szégyen oda) számomra teljesen ismeretlenek, melyek összetétele egymástól akár csak nagyon kicsit tért el.

Lehet, hogy ez a különbség hatásában rengeteget számít (hatástanulmányt pár százmillió forintom híján nem végzek a tárgyban), de az a gyanúm, hogy a rég óta meglévő, megszokott, csillogósabb, marketingben erősebb gyógyszerek mellett érdemes számolnunk az (igaz, hogy csak kicsit) olcsóbb és (mondjuk majdnem) ugyanolyan hatásúakkal is. Mindenki próbálja ki, ha kell, amelyik szimpatikusabb neki, és vonja le maga a tanulságot.

A szájon át szedhető gyógyszerek lebomlása, kiürülése részben vesén, részben májon keresztül történik, ezért kezelőorvosával szedésüket minden esetben beszélje meg, különös tekintettel a máj- és vesebetegségekre.
tabletták javallata mondhatni minden esetben ugyanaz, a fájdalmas duzzanat csökkentése.

 

Helyi használatú kiszerelési formák:

– Krém, gél, kenőcs

Külsőleg és a kicsit beljebb (kb.2-4cm) lévő terület kezelésére alkalmas. Tehát ami kívül, vagy egy kicsit beljebb van, arra való. Ez az a magasság, ami általában nyugalomban vagy akkor okoz panaszt, mikor a széklet már megindult, azaz az út és a kijárat. A beljebb lévő panasz kezelését komfortosabbá tehetjük, ha applikátorral ellátott készítményt választunk. Ez egy vékony, a végén apró lyukakkal ellátott cső, melyet a tubusra tekerünk, így azt a végbélbe helyezve beljebb krémezhetünk. A krém vízbázisú, csakúgy, mint a gyorsabban felszívódó gél, a kenőcs olajos, zsíros, jobban foltot hagy, hosszabb ottléte kényelmetlen.

– Kúp

Felhelyezve a végbél felsőbb részére kerül, ahol a széklet tárolódik, ez a helye a belső aranyereknek is. Ezért külső panaszok esetén felesleges tortúra és pénzkidobás, csakúgy, mint a krémet belső panaszok esetén használni. Sokszor látom, hogy valakinek belül vannak panaszai, feneke kívül vastagon bekenve, mint a babának. Elég kellemetlen lehet egész nap, mintha az ember be lenne csinálva. Ráadásul, ha allergiás is lesz a krémre a hosszas, dunsztszerű használattól, „csodás” viszketés és valódi krémkúra következik, míg a ragya el nem múlik. Tehát a benti, parkolóhely esetén a kúp, az út és a kijárat esetén krém. Előfordulhat, hogy az előrehaladottabb állapotú belső aranyér már kiköszön, ekkor lehet szerepe itt a krémnek.
Ami leírva természetes, de sokan nem gondolnak rá: ha panaszaira kúpot használ, és utána széklete nyákossá válik, ez a nyák lehet maga a felolvadt kúp is (ilyenkor nem kell megijedni), de lehet a kúpra adott allergiás reakció is (az utóbbi azért viszketéssel, égéssel is jár, ekkor abba kell hagyni, ha szükséges, át kell térni másra).

Hatóanyagok:

– Szteroid

A szteroidok általános hatásaiba nem megyek bele, a gyakorlatban én még nem hallottam olyat, hogy szteroidos krém használata esetén (persze nem tokától bokáig kenve), annak közvetlen általános testi következménye lett volna. (A doppingteszten azért lehetnek gondok, profi sportolók, figyelem!)

Nagyon jó helyi gyulladáscsökkentő. De mi is az a gyulladás? A test védekező- és válaszreakciója a különböző behatásokkal szemben. Tehát a szervezet védekezik, és ennek lehet jó és rossz oldala, eredménye is. Jó abból a szempontból, hogy testünk a különböző (baci, gomba, vírus, stb.) fertőzéseknek ellenáll, rossz abból, hogy a bőr gyulladása bőrpírt, duzzanatot, viszketést, égést, fájdalmat, váladékozást, szúrást, vérzést, akár hámlást is okozhat . Hosszú távon köszi, nem kérek belőle.

Gyerünk, szüntessük meg. Ha a gyulladást fertőzés okozza, és ez továbbra is fennáll, a szteroid alkalmazása olyan, mintha a csatában saját fájó szemünket szúrnánk ki: Az ellenség előre tör, maximum nem látjuk, így megnyugodhatunk…

Tehát, ha a bőrgyulladást fertőzés okozza, a szteroid alkalmazása önmagában, a fertőzés elleni szer nélkül TILOS . Az ellenség válaszreakció nélkül elszaporodik, s mire észrevesszük, már nagyon nagy baj lehet.
Van másik tiltó tábla is: a szteroid hosszabb távon (2-3 hét után) alkalmazva elkezdi a bőrt fokozatosan vékonyítani, és az így kezelt bőr senyvedése, sorvadása végleges, vissza nem fordítható folyamat. Több betegen láttam már ilyet, ha folyamatosan és hosszú távon használtak szteroid tartalmú készítményt, a bőr önmagában (fertőzés nélkül) is gyenge, vékony, sérülékeny és vérzékeny, úgymond pergamenszerű lett, az állandó viszketésről nem is beszélve.

Ezért nem is lehet vény nélkül kapni a szteroidot tartalmazó készítményeket. általában jó hatásúak, amíg az ember használja őket, de mivel abbahagyásuk után a panaszok igen gyorsan visszatérnek, az ember egy idő után hozzászokik a használatukhoz, és mire ezt megunja (ha megunja), és specialistához kerül, az alapprobléma gyógyítása után is kell a területet kezelni, míg ásó-kapa-nagyharang el nem választ minket a problémától.
Lehetőleg kerüljük!

Ami tartalmazza: Aurobin, Doloproct, Doxiproct Plus, Posterisan forte.

– Nem szteroid gyulladásgátló

Ez értelemszerűen azt jelenti, hogy az anyag nem szteroid, de a gyulladást valamilyen formában gátolja. A hatása nem olyan nagyfokú, mint a szteroidnak, de a fertőzések elleni védekezőképesség használatánál megmarad, és a bőrt sem vékonyítja el. Csökkenti a már leírt bőrpírt, duzzanatot, viszketést, égést, fájdalmat, és nem kell félni, hogy az esetleges fertőzés használata miatt eluralkodik.
Kevésbé hatékony gyulladáscsökkentő, mint a szteroid, de annak veszélyes mellékhatásai (a bőr fokozott fertőzéshajlama, sérülékenysége és sorvadása) nélkül.
Ami tartalmazza: Mastu S.

– Vérzéscsillapító

Helyesebb lenne talán az érösszehúzó jelző, de ez elég bénán hangzik. Hatására a hajszálerek falában lévő izmok összehúzódnak, és mivel az erek átmérője így csökken, a kisebb vérzéseket sok esetben teljesen megszünteti. A verőereknél a beáramló vérmennyiséget hatékony módon nem csökkenti, a kitágult aranyérpárnában lévő visszerekben viszont már nem hatékony, mert azok kitágult falában az izom már túlságosan megnyúlt, elerőtlenedett. Mivel csökken a helyi keringés, a vele adott más hatóanyag lassabban szállítódik el, helyben és tovább hatékony marad. Sokan a végbélrepedésben tapasztalható vérzés esetén is adják, de véleményem szerint a panasz csökkentése mellett a repedés gyógyulását hátráltatja, mivel fokozza a végbélrepedésre amúgy is jellemző helyi keringési elégtelenséget, ezért én ilyen esetben sohasem adom.
Enyhe, felületes vérzéseket jól csillapít.
Ami tartalmazza: Hemorid, Noditran, Suppositorium haemorrhoidale.

– Helyi érzéstelenítő

Bőrön keresztül kevéssé, inkább a végbélcsatornába juttatva, a belső aranyereket beborító nyálkahártyán szívódik fel, ezért külsődleges használata nem igazán hatékony. Leghamarabb a fájdalomérzetet szünteti meg.
Főleg a belső, kellemetlen érzeteket (fájás, égés, viszketés) csökkenti.
Ami tartalmazza: Aurobin, Doloproct, Doxiproct, Doxiproct Plus, Hemorid, Mastu S, Noditran, Suppositorium haemorrhoidale.

– Antibiotikum

A kórokozó és nem kórokozó bacikat károsítja. Ezzel csökken az esetleges gyulladás (már, ha baktériumok okozták egyáltalán), de ezzel (további) teret engedhet a gombák szaporodásának. és gomba van bőven a vastagbélben, alig várja, hogy színre léphessen. Csökkentheti (ideális esetben) a viszketést, égést, váladékozást, duzzanatot.
Ami tartalmazza: Noditran.

– Elölt baktérium

Fokozott válaszra készteti a szervezetet (olyan, mint a védőoltás), ezáltal helyileg alkalmazva a bőr hamarabb legyűri a fertőzést. Szteroid mellé adva csökkenti annak káros, feljebb említett hatásait (a bőrsorvadásét szerintem nem igazán). Fertőzést nem okoz, a baciknak csak a maradványa található meg, amire harap az immunrendszer. Mint amikor segélyüzenettel a háborús eseménybe újabb csapatokat hívunk.
Ami tartalmazza: Posterisan forte, Reparon.

– Pantenol

A B5-vitamin származéka, a bőrgyulladást csökkenti, a bőrt nyugtatja.
Ami tartalmazza: Aurobin.

– Dobezilát

Az aranyerek falát teszi kevésbé átjárhatóvá, a hajszálérfal ellenállóságának növelése által a nagyobb belnyomású érből kevesebb folyadék préselődik ki, így a vizenyőképződést csökkenti. Emellett csökkenti kissé az érfal gyulladását, a savós váladékozást, a vérrögösödési hajlamot is. Azaz a fájdalmas duzzanatot csökkenti.
Ami tartlamazza: Doxilek, Doxium, Doxiproct, Doxiproct Plus.

– Kámfor, Mentol

A nyálkahártyát fertőtlenítik, de némileg izgatják, és vérbőséget (vérzést) is okoznak. Ez segíthet a fertőzés gyorsabb legyűrésében.
Ami tartalmazza: Hemorid, Noditran.

– Bizmut, Cink

Vékony réteggel fedik be a nyálkahártyát, a sebet gyógyulásra, hámosodásra serkentik, enyhén fertőtlenítik.
Ami tartalmazza: Mastu S, Suppositorium haemorrhoidale.

– Perubalzsam

A hámosodást fokozza, fertőtlenít. Nagyon sok esetben helyi allergiás reakciót okoz, sokan nem bírják. Akár ingerlő hasmenést is okozhat, (szerintem) finom illata ellenére.
Ami tartalmazza: Suppositorium haemorrhoidale.

– Ricinusolaj

A bélfalat síkosítja, a székelést így megkönnyíti, hasmenést szájon keresztül adva okoz. Vetélést okozhat helyi keringést fokozó, izomösszehúzó hatása, terhességben ezért ellenjavallt.
Ami tartalmazza: Suppositorium haemorrhoidale.

– Bioflavonoidok

A bioflavonoidok úgy általában eléggé felkapottak, divatosak mostanság antioxidáns, immunrendszert erősítő, rákmegelőző, gyulladáscsökkentő hatásuk miatt, belőkük sokezeregyféle készítmény, étrendkiegészítő kapható. A gyógyszergyárak által, a aranyerekre hatóak közös tulajdonsága a dobezilátéhoz hasonló, de talán kicsit összettettebb. Csökkentik az érbelhártya gyulladását, az érfal áteresztőképességét, összehúzzák a visszereket (már amelyikben az izom a tágulástól még nem roncsolódott annyira, hogy képtelen legyen az ér összehúzására), így a vér visszafolyása a duzzadt területekről fokozódik, azaz a duzzadt részben a vérnyomás is csökken. Ezáltal a vizenyőképződést, a fájdalmas duzzanatot csökkentik.
Ami tartalmazza: Detralex, Dio-PP, Ginkor-Fort, Venoruton.

 

Gyógyszernevek:

Aurobin kenőcs
Hatóanyag: szteroid, helyi érzéstelenítő, pantenol
Alkalmazás: napi 2-3x
Javallat: nem fertőzéses gyulladás, allergia, ekcéma, panaszként viszketés, égő, szúró érzés, fájdalom. Max. 2 hétig.
Ellenjavallat: Túlérzékenység, fertőzés, seb.
Nagyon jó elkendőző-, panaszmegszüntető szer. Közismertsége miatt bármilyen végbélprobémára felírják (hiszen vényköteles), és mivel hamar szűntet szinte bármely panaszt, de abbahagyása esetén a panaszok hamar kiújulnak, hosszasan adják. én nem szeretem, mert csak az évek hosszú munkájának végeredményét látom: az alapbetegség + a fertőzés (általában gombás) + a szteroid okozta bőrsorvadás = fejvakarás + sírás-rívás. Ez nem jelenti azt, hogy ne lenne jó szer megfelelő betegségre, a kellő adagban és hosszan adva. és persze nem is rá haragszom.

Doloproct végbélkrém és -kúp
Hatóanyag: szteroid, helyi érzéstelenítő
Alkalmazás: a krémnek van applikátora, mindkettő napi 2x
Javallat: nem fertőzéses gyulladás, allergia, ekcéma, panaszként viszketés, égő, szúró érzés, fájdalom. Max. 2 hétig.
Ellenjavallat: Túlérzékenység, fertőzés.
A szteroid fajtája igen erős. Csak profi proktológus írja fel! Különben több bajt csinálhat, mint hasznot.

Doxiproct OM kenőcs
Hatóanyag: helyi érzéstelenítő, dobezilát
Alkalmazás: applikátor van, napi 2-3x.
Javallat: gyulladás, allergia, ekcéma, duzzanat (vizenyő), vérzés, panaszként viszketés, égő, szúró, feszítő érzés, fájdalom, akár műtét után is.
Ellenjavallat: Túlérzékenység, vesebetegség.
Ezek a panaszok műtét után mind lehetnek, ha belső késztetésünk van arra, hogy a rendszeres mosáson kívül önszorgalomból mást is tegyünk recept nélkül gyógyulásunkért végbélműtét után, ezt próbáljuk ki (hátha segít). Tapasztalatom (mármint a betegeimé) szerint műtét után pár nappal nyugalomban már nem fáj a seb, székeléskor és az elején meg úgysem elégséges a benne lévő érzéstelenítő.

Doxiproct Plus OM kenőcs
Hatóanyag: szteroid, helyi érzéstelenítő, dobezilát
Alkalmazás: applikátor van, napi 2-3x.
Javallat: nem fertőzéses gyulladás, allergia, ekcéma, duzzanat (vizenyő), vérzés, panaszként viszketés, égő, szúró, feszítő érzés, fájdalom. Max. 2 hétig.
Ellenjavallat: Túlérzékenység, fertőzés, vesebetegség, seb (szerintem).
Ez már műtét után a szteroid miatt nem való, a feljebbi A… betűs nyavajgásom itt is érvényes.

Hemorid végbélkúp
Hatóanyag: helyi érzéstelenítő, vérzéscsillapító, cickafarfű-kivonat, kámfor, mentol
Alkalmazás: napi 1-2x.
Javallat: heveny tünetekre: gyulladás, vérzés, duzzanat (vizenyő), panaszként viszketés, égő, szúró, feszítő érzés, fájdalom, enyhe fertőtlenítő is.
Ellenjavallat: Túlérzékenység.
A vérzéscsillapító + kámfor, mentol egy kicsit az egyszerre lenyomott gáz-fékpedál érzését kelti a számámra, de sokan szeretik, dicsérik.

Mastu S kenőcs és forte végbélkúp
Hatóanyag: helyi érzéstelenítő, nem szteroid gyulladásgátló, bizmut
Alkalmazás: applikátor van, napi 1-2x.
Javallat: heveny tünetekre: gyulladás, kisebesedés, ekcéma, enyhe fertőtlenítő, bőrvédő, -hámosító. A gyulladás után még 8-10 napig.
Ellenjavallat: Túlérzékenység. Szifilisz, tuberkulózis.
Tartósabb használata enyhébb gyulladás csökkentésére lehetséges, néha én is ajánlom. Felkapott szer, recept nélküli, gyulladáscsökkentős, aranyérre való, szóval üzletileg ideális, a gyógyszerésztől „Aranyerem van” halk felkiáltásra valószínüleg ezt kapja az ember.

Noditran végbélkúp
Hatóanyag: helyi érzéstelenítő, vérzéscsillapító, cickafarfű-kivonat, mentol, kámfor, antibiotikum
Alkalmazás: napi 1-2x.
Javallat: gyulladás, vérzés, viszketés, égés. Max. 2 hétig.
Ellenjavallat: Túlérzékenység. Szív- és érrendszeri, vese-, pajzsmirigy- és prosztatabetegség, zöldhályog.
Mint a Hemorid, antibiotikummal, az aggályom is hasonló, a gombaszaporításról nem is beszélve. Nekem még senki sem számolt be használatáról (lehet, nem kérdeztem eléggé).

Posterisan forte kenőcs és végbélkúp
Hatóanyag: szteroid, elölt baktérium.
Alkalmazás: applikátor van, napi 2-3x.
Javallat: viszketés, gyulladás, ekcéma, bőr berepedések. Max. 3 (szerintem 2) hétig.
Ellenjavallat: Túlérzékenység, fertőzés.
Finoman, esetileg vagy rövid ideig adva ritkán én is alkalmazom. De csak orvosi felügyelet mellett, egyes esetekben. Talán ez a két hatóanyag párosítva nem olyan veszélyes, de csak talán (mondjuk, alkalmazásakor ritkábban találkoztam nagyobb gonddal). De lehet, hogy csak a sját megnyugtatásomra gondolom így.

Reparon kenőcs és végbélkúp
Hatóanyag: elölt baktérium.
Alkalmazás: applikátor van, napi 2-3x.
Javallat: fájdalom, viszketés, gyulladás, ekcéma, bőr berepedések
Ellenjavallat: Túlérzékenység.
Ha a legkevesebb mellékhatást (és esetleg hatást) akarja az ember („csak egy kicsit kijött, csak egy kicsit megnyugtatom, míg vissza nem megy”), akkor ezt használja.

Suppositorium haemorrhoidale FoNo VII. végbélkúp
Hatóanyag: vérzéscsillapító, helyi érzéstelenítő, bizmut, cink, perubalzsam, ricinusolaj.
Alkalmazás: applikátor van, napi 2-3x.
Javallat: fájdalom, viszketés, vérzés, gyulladás, szárító, gyulladásgátló, enyhe fertőtlenítő, bőrvédő, -hámosító, síkosító
Ellenjavallat: Túlérzékenység (perubalzsamnál gyakori), szívbetegség, magas vérnyomás, porfíria, veseelégtelenség.
Elég sok ellenjavallat (egy-két allergián kívül én komolyabban még nem láttam). De hát van benne (majdnem) minden, mi a hámosításhoz ki lett találva. Se ne (v)érezzünk, kicsusszantsuk, ami kell! Ez is divatos szer.

Detralex 500mg filmtabletta
Hatóanyag: bioflavonoid, kétféle, mikronizált (azt mondják, így jobban hat)
Alkalmazás: általában napi 2×1 (délben és este), de aranyeres roham (hirtelen kialakuló duzzanat és szörnyű fájdalom) esetén 4 napig 3×2, majd 3 napig 2×2.
Ellenjavallat: Túlérzékenység, szoptatás.
A legeslegnépszerűbb aranyértabletta, ember meg nem ússza, ha aranyér ellen kér valamit.

Dio-PP 600mg tabletta
Hatóanyag: bioflavonoid
Alkalmazás: napi 1, roham esetén 4 napig 3×1, majd 3 napig 2×1.
Ellenjavallat: Túlérzékenység, szoptatás.
Az előzőnél olcsóbb, a hatóanyagában majdnem ugyanaz, igaz, lehet, hogy nem olyan hatékony. De ha az ember hosszabb távon kényszerül használni, érdemes lehet ezt is kipróbálni. Hátha.

Doxilek 500mg kapszula
Hatóanyag: dobezilát
Alkalmazás: napi 1-2×1 kapszula
Ellenjavallat: Túlérzékenység, terhesség első harmada, szoptatás, gyomor- és nyombélhurut, -fekély.

Doxium 500mg kemény kapszula
Hatóanyag: dobezilát
Alkalmazás: napi 1-2×1 kapszula
Ellenjavallat: Túlérzékenység, terhesség első harmada, szoptatás.
Ez az utóbbi két gyógyszer hatóanyagában ugyanaz (az áruk is majdnem), az előző ellenjavallatainak nagyobb száma szerintem csak az alaposabb tájékoztatónak köszönhető.

Ginkor-Fort kemény kapszula
Hatóanyag: bioflavonoid
Alkalmazás: általában napi 2×1 kapszula, de aranyeres krízisben 7 napig 2×2 kapszula
Ellenjavallat: Túlérzékenység, pajzsmirigy-túlműködés, egyes depresszió elleni gyógyszer (MAOI) szedése esetén, magasvérnyomás, terhesség, szoptatás.
Jó sokan nem használhatják.

Venoruton Forte 500mg tabletta
Hatóanyag: bioflavonoid
Alkalmazás: napi 2×1 2 hétig, utána napi 1-2×1 tabletta
Ellenjavallat: Túlérzékenység, terhesség első harmada.
Ez is eléggé népszerű.

Azért némi ellenérzés kiolvasható a szavaimból? Igen, tudom. Oka több is van:
– Ha valamilyen szert írok a panaszokat okozó betegésre, csak az esetek kisebb részében esik a válaszásom aranyérgyógyszerre. Arra szerintem a meggyógyítás való, és az álláspontom szerint az nem gyógyszeres, mert az akár rendszeresen, élethosszig tartó kezelést jelentene. A gyógyszert igénylő betegség viszont általában nem aranyér (ezért nem aranyérgyógyszert adok).
– Ezt már az elején leírtam, de nem győzöm hangsúlyozni. Ezek a gyógyszerek legtöbbször csak az alapbetegség elkendőzésére alkalmasak. Arra, hogy ne kelljen orvoshoz mennünk. Ez érthető, emberek vagyunk, és bármit írok is, ez így is marad. Akár jobbítjhatják is egy kicsit az állapotot, de az aranyereket nem gyógyítják meg. Ha abbahagyjuk a kezelést, és az aranyerek maradnak, a panaszok idővel visszatérnek. Ez tuti.
De… Ha nem válik be sem ez, sem az, sem amaz, ne próbáljunk ki még egy huszonhatodik szert, mert a hatodik szomszéd Micike azt mondta, hogy… Nem fog kellően hatni. Ha valamikor rossz döntést hoztunk (azzal, hogy már csak húzzuk az időt az elkerülhetetlen előtt), még nem kell körmünkszakadtáig ragaszkodnunk is hozzá! és ekkor jön el a pillanat, hogy el kell határoznunk magunkat, elmegyünk proktológushoz.

Kívánok szép napot, jó egészséget
és eredményes böngészést!

üdvözlettel,

dr. Bánfalvi Péter
proktológus, sebész adjunktus
„A gyógyító gondoskodás™”

U.i.: Amennyiben szeretne diszkrét, megnyugtató körülmények között a fenti elvek szerint gyógyulni, várom proktológiai magánrendelésemen Székesfehérváron és Budapesten>>