Keresés
Close this search box.
Keresés

A végbél és a kismedence izomműködési zavarai

A kismedencei és a végbél-záróizmok feletti kontrollvesztést, azok működészavarát, gyengeségét vagy túlfeszülését többféle probléma okozhatja és befolyásolhatja.

 

Működészavar

kismedence tartószerepe, a széklet visszatartása és maga a székelés is sokféle szerv összehangolt reflexeinek, működésének eredménye: szerepet játszik a végbél záróizma, az aranyerek, a széklet és szél jelenlétét érzékelő receptorok, a kismedencei, csípő izmok és a has-, hát- és rekeszizom is. Ezt a működést csak részben veleszületett reflexek vezérlikjórészt az életünk során tanult és változott. A rég óta fennálló panaszok esetén az alapprobléma sokszor észrevétlen marad, hiszen az vált szokássá hosszú idő alatt. Ha az összehangolt működés megbomlik, a székelés nehezítetté válhat akár híg széklet mellett is. Ilyenkor a hosszabb, nehézkesebb kiürülés ellenére előfordul, hogy a székelésen kívüli időben az izmok megfelelően működnek. Ez az igen gyakori probléma sokszor felderítetlenül áll több gyakori végbélprobléma, aranyér és végbélrepedés hátterében, és sokszor ezek kezelését is hátráltatja.  Ez a probléma a proktológiai betegségek kizárása mellett csak az izmok összehangolt működésvizsgálatával tárható fel megfelelően. Erre szolgál a kismedencei biofeedback asszisztált EMG vizsgálat, melyről ide kattintva olvashat.>>

Záróizomgyengeség, széklet-inkontintencia

A záróizmok gyengesége gyakran a kismedencei izmok gyengeségével függ össze. Ezért a széklettartási nehézség, képtelenség gyakran a vizelettartás problémáival jár együtt, amelyek nagyban rontják az életminőséget, alapjaiban határolják be az életvitelt.
Okaként a kor előrehaladtával fellépő izomrenyheség mellett a szülési és műtéti sérüléseket, egyéb végbél-, idegrendszeri, izom- és más megbetegedéseket említik leggyakrabban.
A probléma kivizsgálásához a proktológiai vizsgálat mellett az állapot felméréséhez gyakran ultrahang, izomaktivitás (EMG), és nyomásvizsgálatra is szükség van.
Amennyiben az állapot nem súlyos, kismedencei biofeedback tréning segítségével az állapot javítható, a romlás megállítható.
Súlyos esetben csak a műtéttől várható életminőséget javító megoldás, mely a záróizom helyreállításától, pótlásától akár a vastagbél hasi kivezetéséig, sztóma képzéséig terjed. Nem érdemes hagyni, hogy a romlás idáig jusson, ezért mindenképpen érdemes ezt az állapotot megelőzni, elkerülni.
A nem súlyos széklettartási nehézség kezelésére az EMG biofeedback asszisztált kismedencei tréninget javasoljuk, melyről ide kattintva olvashat.>>

A kismedencei és a záróizom túlfeszülése

Az izmok túlfeszülése a nehezített székelésen kívül általában végbél- és kismedencei fájdalommal jár, miközben maga a túlfeszülés sokszor észrevétlen marad. Gyakran más betegség, gyulladás, sérülések, végbélrepedés, daganat okozta fájdalom, túlterhelés, és igen gyakran stressz következményeként, akár kismedencei fájdalom részeként alakul ki, sokszor ördögi körként. Ezért kivizsgálása a proktológiai vizsgálaton kívül sokszor mindezek kivizsgálásával, esetleges kezelésével párosul: ultrahang, CT, MR, gasztroenterológiai, bőrgyógyászati, nőgyógyászati, urológiai, rheumatológiai szakvizsgálat, labor és ételérzékenység és a psziché vizsgálata.
Kezelése sokszor bonyolult, nehézkes és hosszadalmas, egymást kiegészítő módszerrel lehetséges, melyek között leginkább kismedencei torna, biofeedback asszisztált tréning, fascia release, triggerpont kezelés mellett gyógyszeres kezelés, műtéti beavatkozások, diéta, pszichés terápia is szerepel.