A végbél és a kismedence izomműködési zavarai

A kismedencei és a végbél-záróizmok feletti kontrollvesztést, azok működészavarát, gyengeségét vagy túlfeszülését többféle probléma okozhatja és befolyásolhatja.

 

Működészavar

A kismedence tartószerepe, a széklet visszatartása és maga a székelés is sokféle szerv összehangolt reflexeinek, működésének eredménye: szerepet játszik a végbél záróizma, az aranyerek, a széklet és szél jelenlétét érzékelő receptorok, a kismedencei, csípő izmok és a has-, hát- és rekeszizom is. Ezt a működést csak részben veleszületett reflexek vezérlik, jórészt az életünk során tanult és változott. A rég óta fennálló panaszok esetén az alapprobléma sokszor észrevétlen marad, hiszen az vált szokássá hosszú idő alatt. Ha az összehangolt működés megbomlik, a székelés nehezítetté válhat akár híg széklet mellett is. Ilyenkor a hosszabb, nehézkesebb kiürülés ellenére előfordul, hogy a székelésen kívüli időben az izmok megfelelően működnek. Ez az igen gyakori probléma sokszor felderítetlenül áll több gyakori végbélprobléma, aranyér és végbélrepedés hátterében, és sokszor ezek kezelését is hátráltatja.  Ez a probléma a proktológiai betegségek kizárása mellett csak az izmok összehangolt működésvizsgálatával tárható fel megfelelően. Erre szolgál a kismedencei biofeedback asszisztált EMG vizsgálat, melyről ide kattintva olvashat.>>

Záróizomgyengeség, széklet-inkontintencia

A záróizmok gyengesége gyakran a kismedencei izmok gyengeségével függ össze. Ezért a széklettartási nehézség, képtelenség gyakran a vizelettartás problémáival jár együtt, amelyek nagyban rontják az életminőséget, alapjaiban határolják be az életvitelt.
Okaként a kor előrehaladtával fellépő izomrenyheség mellett a szülési és műtéti sérüléseket, egyéb végbél-, idegrendszeri, izom- és más megbetegedéseket említik leggyakrabban.
A probléma kivizsgálásához a proktológiai vizsgálat mellett az állapot felméréséhez gyakran ultrahang, izomaktivitás (EMG), és nyomásvizsgálatra is szükség van.
Amennyiben az állapot nem súlyos, kismedencei biofeedback tréning segítségével az állapot javítható, a romlás megállítható.
Súlyos esetben csak a műtéttől várható életminőséget javító megoldás, mely a záróizom helyreállításától, pótlásától akár a vastagbél hasi kivezetéséig, sztóma képzéséig terjed. Nem érdemes hagyni, hogy a romlás idáig jusson, ezért mindenképpen érdemes ezt az állapotot megelőzni, elkerülni.
A nem súlyos széklettartási nehézség kezelésére az EMG biofeedback asszisztált kismedencei tréninget javasoljuk, melyről ide kattintva olvashat.>>

A kismedencei és a záróizom túlfeszülése

Az izmok túlfeszülése a nehezített székelésen kívül általában végbél- és kismedencei fájdalommal jár, miközben maga a túlfeszülés sokszor észrevétlen marad. Gyakran más betegség, gyulladás, sérülések, végbélrepedés, daganat okozta fájdalom, túlterhelés, és igen gyakran stressz következményeként, akár kismedencei fájdalom részeként alakul ki, sokszor ördögi körként. Ezért kivizsgálása a proktológiai vizsgálaton kívül sokszor mindezek kivizsgálásával, esetleges kezelésével párosul: ultrahang, CT, MR, gasztroenterológiai, bőrgyógyászati, nőgyógyászati, urológiai, rheumatológiai szakvizsgálat, labor és ételérzékenység és a psziché vizsgálata.
Kezelése sokszor bonyolult, nehézkes és hosszadalmas, egymást kiegészítő módszerrel lehetséges, melyek között leginkább kismedencei torna, biofeedback asszisztált tréning, fascia release, triggerpont kezelés mellett gyógyszeres kezelés, műtéti beavatkozások, diéta, pszichés terápia is szerepel.

Aranyér Központunk 2014-ben az Év Magánrendelője verseny szakmai, 2017-ben a közönségdíját nyerte el.

Kövessen Facebook-on is!

Budapesti Központunkban lehetőség van fájdalomcsillapító, stresszoldó, nyugtató, bódító hatású dinitrogén-oxid gáz (közismertebb nevén nevetőgáz) alkalmazására. A betegbarát hozzáállás és a megnyugtató szakértelem alapvető a munkánk során, de tudjuk hogy sokak számára a fájdalomtól való félelem, stressz, szorongás nagyban megnehezíti a vizsgálatot - nekik javasoljuk a Livopan gáz használatát, ami hozzájárul a vizsgálat sikeréhez anélkül, hogy az értékéből elvenne. ... Olvasson tovább-->>See Less
Megtekintés Facebook-on

ARANYÉR KÖZPONTJAINK CÍME, TELEFONSZÁMA:

Célunk, hogy a hatékony vizsgálatot, kezeléseket Ön lehetőleg akár a munkahelyről is szívesen elugorva, mint egy megszokott ügyintézést, a mindennapi életvitelt folytatva meg tudja oldani, és utána a napi rutint egy baráti mosollyal, jó hangulatban, traumák elszenvedése nélkül folytassa.

Telefonos bejelentkezés munkanapokon 9-18 óráig:

+3630-868-0244

Szeretettel várjuk Aranyér Központunkban Budapesten és Székesfehérváron!

Budapesti proktológia

Budapesti Aranyér Központunk címe:

1024 Budapest, Lövőház utca 24.
félemelet 5. (8-as kapucsengő)

Székesfehérvári proktológia

Székesfehérvári Aranyér Központunk címe:

8000 Székesfehérvár, Kertalja utca 11/A.

Egészségpénztárak

A konzultációs díj fizetése rendelésünkön készpénzzel vagy bankkártyával történhet. Az önkéntes egészségpénztár a kért számla ellenében a díj összegét a páciensnek a későbbiekben utalja vissza. (Közvetlenül egészségpénztári kártyákkal való fizetés nem lehetséges.)

Központunk jelenleg a következő önkéntes egészségpénztárakkal (Ep.) kötött szerződést:

ADVANCE MEDICAL, Allianz Hungária Ep., Danubius Ep., Életút Ep., Generali Ep., Herendi Ep., IZYS Önsegélyező Pénztár, Medicina Ep., MKB Ep., OTP Ep., Patika Ep., Postás Ep., Prémium (AXA) Ep., Questor Ep., Tempo Ep., Vasutas Ep., Vitamin Ep.

Küldetésünk, hogy könnyebbé tegyük az Ön életét végbélproblémáinak megelőzésével és meggyógyításával.

Hisszük, hogy minden embernek alapvető joga, hogy egészségesen, egészségügyi problémáktól mentesen, szabadon élhesse életét, és Egészségügyi Központunknak minden hiteles módon segítenie kell őt abban, hogy ezt el is érhesse.