Keresés
Close this search box.
Keresés

Székletvisszatartási, széklettartási nehézség, székletinkontinencia okai, tünetei

Melyik tünet utal inkontinenciára?
A javuláshoz mielőbb vizsgáltassa ki a panaszait!

végbélrepedés sikeres gyógyításaműtét nélküli kezelése Aranyér Klinikánkon olyan módszerekkel történik, mely a végbélrepedés kiváltó okaira hat, és ami legtöbbször még a végbélrepedés műtétjekor sincs kezelve.

Mi is az a végbélrepedés?

végbélrepedés (fissura ani) a végbél alsó részén lévő nyálkahártya-sérülés, berepedés, helyén egy idő után helyén nyálkahártya-fekély alakuhat ki.

 

A végbélrepedés kiváltó okai

A végbélrepedés közvetlen kiváltó oka hasmenés vagy székrekedésfelfázásszülési traumaa végbél gyulladása, melyek következtében nyálkahártya seb alakul ki. A végbélrepedés okozta igen intenzív, hasító fájdalom a végbél záróizmaiban önkéntelen védekezőreflexszerű görcsös szorítást okoz, melynek több káros következménye is van. Egyrészt a záróizmon keresztülhaladó, a szorítás hatására elzáródó erek hatására a romlik a keringés, és a szorítás hatására szűkült végbélen keresztül hatoló, a berepedést felszakító széklet a keringés romlásával a végbélrepedés gyógyulását hátráltatja. Másrészt a nem gyógyuló repedés fájdalma fokozza a záróizom szorítását, ami a fájdalmat fokozza, így a záróizom lazítás alattomosan létrejövő képtelenségével ördögi kör alakul ki. Leggyakrabban a nem megfelelően feldolgozott szorongás, a mindennapi stressz hatására alakul ki a kórosan fokozott szorító reflex,  és emiatt a végbélrepedés nem gyógyul meg, rendszeresen visszatér. Gyakori tapasztalat, hogy a végbélrepedés egyeseknél csak más alapbetegség tünete, mely kezelése nélkül a végbélrepedés gyógyítása hosszú távon nem lehet sikeres.

 

A végbélrepedés okozta panaszok, tünetei

A székeléskor kialakuló nyálkahártya-sérülés, a végbélrepedés késszúrásszerű, nagyfokú fájdalommal, vérzéssel jár. Idővel a fájdalom és a székelés gondolata is egyre rémisztőbbé válik. Ezek után az ember megpróbál kevesebbet enni és a székelési ingert a lehető legtovább elnyomni, hogy minél ritkábban érezze a székeléssel járó fájdalmat. De a ritkább, keményebb és nagyobb tömegű széklet még fájdalmasabb élménnyel jár. A záróizom-szorítás, a szorulás és emiatt a székeléstől független nyomó fájdalom állandósul, a beteg életminősége, komfortérzete, lelki állapota nagyban romlik. Az idő előrehaladtával kinövések jelenhetnek meg a végbélben, melyek félrevezetően az aranyeresség látszatát kelthetik. Ezáltal a maga által elkezdett, nem megfelelő oki, aranyérkezelés (kúpok, krémek) a végbélrepedést feleslegesen fenntartja, tovább rontva a lelki, néha a testi állapotot. A folyamat meg is nyugodhat időlegesen, majd a végbélrepedés akár a legkisebb kiváltó ok hatására is újból kialakulhat.

 

A végbélrepedés megelőzése

végbélrepedés megelőzésére a normális, nem kemény és nem hasmenéses széklethez ajánlott a növényi rostban, folyadékban gazdag étrend (zöldség-, gyümölcs-, müzli- és korpafélék), rendszeres testmozgás (dinamikus sportok), az alkohol- és csípős ételek fogyasztásának elhagyása, egészséges székelési szokások kialakítása, a stressz okainak lehetőség szerinti száműzése.

Még több tanácsot szeretne? Az Aranyér Titkokban megtalálja ide kattintva! >>

 

Járóbeteg kezelés, a végbélrepedés műtét nélküli gyógyítása, alapvető okának kezelése

Egy durvább vizsgálati behatolás ilyenkor akár hosszútávra is borzalmas kínokat tud okozni, ezért végbélrepedés gyanúja esetén mindenképpen fontos a kellően óvatos technikával végzett vizsgálat, melyhez rendelésünkön speciálisan e célra kialakított eszközöket használunk.

Klinikánkon a megszokott műtéti megoldástól eltérően egy újfajta, igen hatékony, a végbélrepedés alapvető okaihoz visszanyúló módszerrel gyógyítjuk. Mivel a kialakult végbélrepedés sebészi eltávolítása az alapvető okot, a záróizom kórosan, állandóan fennálló szorítását nem oldja meg, ilyen fajta műtétet nem végzünk. A végbélrepedést és a záróizom görcsöt, az ezek okozta panaszokat egyénileg javasolt speciális készítmények, mozgásgyakorlatok, esetleges kisebb életmódváltozások segítségével az esetek jelentős többségében sikerül meggyógyítanunk.

 

Ha a kezdeti sikerek nem jönnek, vagy nem tartósak:

Amennyiben az otthon végzett mozgásgyakorlatok nem vezetnek kellő eredményre, további vizsgálatokat végzünk:
az esetleges mélyebb gyulladás kizárására az egyik legmodernebb, legvékonyabb eszközzel 3D végbélultrahangot, a hasi, kismedencei és záróizmok feszülésének, összehangoltságának vizsgálatára izom-elektromosság (EMG) vizsgálatot.
Amennyiben indokolt, biofeedback asszisztált kismedencei tréning segítségével betanítjuk a megfelelően összerendezett mozgást.
További információt a biofeedback asszisztált kismedencei tréningről itt olvashat>>

 

Ritka, legvégső esetben:

Igen ritka esetben szükségessé válhat a görcsösség időleges, botox injekcióval történő oldása.

Műtétet -mely során a záróizom egy vékony részét vágjuk át- igen ritkán szükséges végezzünk, legvégső megoldásként a panaszok megszüntetésére.

Az esetleges kinövéseket csak a záróizomgörcs és a végbélrepedés megszűnése után javasolt eltávolítani, mert görcsös állapotban a végbélen történő bármilyen beavatkozás a fájdalom és az állapot nagyfokú romlásához, a végbélrepedés kiújulásához vezethet.